open-navfaktor-logo
search
Prate šta se dešava u BiH
Glavna opoziciona partija u Kanadi osudila izjave Dodika o negiranju države BiH i genocida u Srebrenici
Ovu informaciju objavio je Institut za istraživanje genocida Kanada, navodeći da su ovaj "izuzetno značajan dopis dobili iz ureda lidera glavne opozicione političke partije Kanade"
AUTOR: Faktor
12.04.2024. u 07:58
get url
text
Pierre Poilievre
Pierre Poilievre
Glavna opoziciona politička partija Kanade, Konzervativna partija, pridružila se vladajućoj koaliciji u osudi negiranja države Bosne i Hercegovine i genocida u Srebrenici od strane Milorada Dodika, predsjednika entiteta RS, i njegovog političkog establišmenta.
Ovu informaciju objavio je Institut za istraživanje genocida Kanada, navodeći da su ovaj "izuzetno značajan dopis dobili iz ureda lidera glavne opozicione političke partije Kanade".
U poruci iz kabineta lidera Konzervativne partije Kanade Pierra Poilievra se navodi:
- Od 1992. godine Kanada je igrala ključnu ulogu u razvoju Bosne i Hercegovine, uključujući: očuvanje mira, sigurnost, rekonstrukciju, institucionalnu reformu, jačanje institucija na državnom nivou i promoviranje dobrog upravljanja i vladavine prava. Aktivnosti Milorada Dodika predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Konzervativna partija smatra da Kanada, kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, mora jasno ustati protiv postupaka i aktivnosti Milorada Dodika povezanih s destabilizacijom regiona ili korupcijom - navode.
Konzervativna partija poziva Vladu Kanade da radi sa saveznicima u NATO-u na razvijanju odgovarajućih odgovora na bilo koje nezakonite ili destabilizujuće aktivnosti koje se tiču Bosne i Hercegovine.
- Budite uvjereni da ćemo i dalje smatrati Vladu Kanade odgovornom po ovom pitanju - poručili su iz Konzervativne partije.
Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada zahvalio se predsjedniku Konzervativne partije Kanade.
- Odgovor Konzervativne partije kao i mnogi odgovori vladajuće parlamentarne koalicije koje redovno dobivamo jasno pokazuju da je Kanada veliki prijatelj Bosne i Hervcegovine, da podržava njen evroatlanski put i na kraju najvažnije, da podržava teritorijalni integritet, suverenitet, nezavisnost i politički subjektivitet države Bosne i Hercegovine - naveo je Ramić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.