open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Glavna tužiteljica Sarajlija: Konaković je i dalje osumnjičeni, Izetbegović uopće nije ni prijavljena, treba nam još tužilaca
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo razmatraju Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo za 2019. godinu, a na njihova pitanja trenutno odgovara glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija.
19.05.2020. u 11:23
get url
text

Zastupnica Arijana Memić postavila je pitanje o liječenju djevojčice Nadin Smajlović i postupanju Tužilaštva u tom slučaju.

- Pozivam zastupnicu da pročita odgovor koji je dostavljen 11. maja. A taj predmet je u radu i netačna je tvrdnja, kako je to rečeno, da na odugovlačenje u tom predmetu utječe činjenica da je odgovorno lice menadžmenta Sebija Izetbegović, utjecajna politička ličnost. Ona u našim evidencijama nije označena kao prijavljena, niti osumnjičena, a i da jeste, to ne bi imalo utjecaja na ishod slučaja – kazala je Sarajlija.

Tužiteljica Sarajlija je kazala da nije tačna tvrdnja zastupnice Memić da se smijala dok je Memić postavljala pitanja o smrti Dženana Memića, a potom je objasnila pravosudni slučaj u vezi sa njegovom smrću.

- Želim da demantujem navode zastupnice Arijane Memić koja kaže da sam joj se smijala. Pitala me je za koga radim u Tužilaštvu i za koju svrhu. Ja tvrdim da radim za pravosuđe i sve što potpišem to dolazi iz moje glave, a ne iz nečije druge. Tvrdim da mi nismo birokratski aparat. Naš izvještaj pokazuje da radimo na konktretnim predmetima – kazala je Sarajlija.

Arijana Memić je postavila pitanje zašto tužiteljica istrajava na saobraćajnoj nesreći kada dobro zna da je on ubijen.

- Optužnica je potvrđena i postupak se vodio i prije mog mandata. Nisu se pojavili u međuvremenu dokazi koji tvrde da treba odustati od optužnice. Ustavni sud je potvrdio da je istraga bila djelotvorna i efikasna. Sve što smo imali u tom predmetu naveli smo u žalbi i trenutno je predmet pred Vrhovnim sudom pred kojim optužnicu zastupa Federalno tužilaštvo – kazala je Sarajlija odgovarajući na pitanja.

Memć je nakon Sarajlijinih odgovara kazala kako Tužilaštvo ne radi svoj posao.

- Podsjetila bih tužiteljicu i sve vas da slučaj mog brata datira još od 2016. godine. Vi više od četiri godine nanosite nepravdu i mrcvarite moju porodicu, ubjeđujete nas u nešto u što ni sami ne vjerujete. Nije logično da slučaj gdje postoji živi svjedok traje četiri godine. Već godinama tvrdoglavo idete sa saobraćajnom nesrećom. Svjesno idete sa žalbama kako bi se dobilo vrijeme. Vi znate da je moj brat ubijen. Vi štitite ubice  - kazala je Memić tužiteljici.

Memić je istakla da joj je žao jer se sjednica održava online te da bi voljela da je pogleda u oči.

- Jasno je da radite po političkim nalozima jer bi slučajevi trebali biti davno riješeni. Logično bi i pošteno bilo da odstupite sa te pozicije. Smijali ste se, to je isto radila i vaša prethodnica tokom odbrane izvještaja, kada je govorila o smrti moga brata. Vi ismijavate žrtve, neka vas je sramota. Meni logika kaže, a nadam se i drugim zastupncimia, da danas ne mogu podići ruku za usvajanje izvještaja rada Tužilaštva KS - kazala je Memić.

Zastupnik Elmedin Konaković je pitao tužiteljicu Sarajlija je li Tužilaštvo nekoga oslobodilo jer "nije bio svjestan protivpravnosti djela".

- Zbog statusa Konakovića koji je u konkretnom predmetu još osumnjičeni, ne bi bilo ispravno da dajem odgovor jer bi se to moglo tumačiti kao davanje savjeta. Radi javnosti dužna sam reći još nešto. Istraga u ovom predmetu je obustavljena od strane postupajućeg tužioca, iz zakonskog razloga, jer ne postoji dovoljno dokaza da je osumnjičeni počinio krivično djelo, a sudske i tužilačke odluke se trebaju čitati u cijelosti, analizirati i koristiti zakonska sredstva da se preispitaju. Obrazloženje je dato strankama i one mogu zaključiti zašto je u prvostepenom postupku ta odluka donesena – kazala je Sarajlija.

Sarajlija je odgovarajući na pitanja zastupnika kazala da trenutno imaju 31 predmet u Tužilaštvu gdje su oštećene institucije Kantona i da se na tim predmetima aktivno radi.

Konaković je pitao i kako se određuju prioriteti na kojim se slučajevima radi.

- Radi se na osnovu plana, imamo jedan strateški okvir, pa su tako recimo za 2020. prioritet slučajevi organiziranog kriminala i korupcije i postoje predmeti koji su po zakonu hitni, maloljetni počinioci, predmeti protiv zdravlja ljudi, predmeti kojima prijeti opasnost zastare – pojasnila je između ostalog Sarajlija.

Između ostalog, odgovarajući na pitanja zastupnika, kazala je da Tužilaštvo ne utječe na kadrovsku politiku, da je Tužilaštvo "podmlađen kolektiv", da ih jako puno prelazi na druge pozicije i da smatra da u "podmlađenom kolektivu ima stručnih, hrabrih tužilaca i da se radi njihova specijalizacija kako bi se isprofilirali kao najbolji u toj oblasti".

- Od nas trebaju dobri rezultati, ali nam treba i veći broj tužilaca,  a vrijeme će pokazati kakav će biti svaki od njih. Mnogi se možda i razočaraju kada vide koliko posla ima, suđenja, dežura - zaključila je Sarajlija.

Zastupnici su postavili pitanje o obdukciji Advije Kanlić, koja je preminula, a u trenutku smrti bila je pozitivna na koronavirusa.

Tužiteljica je kazala kako je Tužilaštvo izdalo naredbu da se obdukcija izvrši, te da su pokušali vidjeti u institucijama KS i Federacije BiH gdje se obdukcija može izvršiti

- U međuvremenu je pribavljeno mišljenje iz RS-a i radimo na tome da se obdukcija povjeri institutu u RS-u – istakla je tužiteljica.

Skupština Kantona Sarajevo nije usvojila Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo za 2019. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.