open-navfaktor-logo
search
Neregularnosti
Glavni izborni štab SDS-a: Tražimo ponavljanje izbora u Doboju i još nekoliko gradova
Iz Srpske demokratske stranke (SDS) danas je saopćeno da će tražiti od Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine ponavljanje izbora u Doboju i na velikom broju biračkih mjesta u brojnim gradovima i općinama zbog neregularnosti koje su se desile tokom izbornog dana, a "posebno pod okriljem noći kada se na tim biračkim mjestima desilo prekrajanje izborne volje".
03.10.2022. u 15:09
get url
text

- Iako je to zakonska obaveza, našim posmatračima na ovim biračkim mjestima nisu dati na uvid zapisnici koje su prepravljani od članova biračkih odbora čime je prekrojena izborna volja građana. S pravom smatramo da se na ovim biračkim mjestima stanje na zapisnicima ne poklapa s glasovima koji se nalaze u vrećama - saopćeno je iz SDS-a.

Dodaje se da će zbog toga pravni tim stranke uputiti zahtjev CIK-u za ponavljanje izbora na svim biračkim mjestima u Doboju i na velikom broju biračkih mjesta u Zvorniku, Prijedoru i Čelnicu na kojima su, kako navode, pod okriljem noći prepravljani zapisnici.

- Također, naš pravni tim radi na pripremi krivičnih prijava protiv osoba koje su činile izborne manipulacije kao članovi izborne administracije u ovim gradovima - navodi se u saopćenju.

Iz SDS-a su naglasili da "zbog izmjene izborne volje naroda pod okriljem noći smatraju da je neophodno da se brojanje glasova za neke nivoe vlasti, a prije svega za nivo predsjednika RS-a i nivo Zastupničkog doma Parlamenta BiH vrši ručno u CIK-u kako bi se otklonile sve sumnje da li stanje na zapisnicima zaista odgovara stanju glasova u vrećama".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.