open-navfaktor-logo
search
Kvalitetan sadržaj
Glavno muftijstvo Bugarske koristi udžbenike Islamske zajednice za edukaciju mladih
Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović i glavni muftija Bugarske Mustafa Haci Alis danas su u Rijasetu IZ potpisali Aneks Ugovora o ustupanju izdavačkih prava udžbenika Islamske vjeronauke za osnovnu i srednju školu.
25.05.2023. u 20:12
get url
text

Glavno muftijstvo Bugarske je prepoznalo udžbenike Islamske zajednice kao kvalitetan sadržaj za vjersku edukaciju mladih, ali i promociju islamskih vrijednosti, te 2019. godine uputilo Zahtjev za ustupanje udžbenika.

- Tada je Rijaset IZ donio odluku da ustupi udžbenike i potpisan je Sporazum. On ističe i danas smo potpisali Aneks tog ugovora. Udžbenici su prevedeni na bugarski jezik i odobreni su od nadležnog ministarstva - kazala je stručna saradnica za saradnju sa islamskim zajednicama u okruženju u Upravi za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ Azra Efendić-Eminović.

Islamska zajednica ima interes za saradnju s drugim islamskim zajednicama sa zemljama u okruženju. U cilju intenziviranja takve saradnje formiran je Odjel u Upravi koji se bavi saradnjom sa islamskim zajednicama u okruženju, a koje su izvan domovinskih zemalja. 

Glavni muftija Bugarske Mustafa Haci Alis iskazao je zahvalnost Kavazoviću, kao i cijeloj Islamskoj zajednici.  

- Ovaj projekat je bitan. Priprema tih udžbenika bi bila zahtjevna, na ovaj način nam je mnogo olakšano. Islamska zajednica je na ovaj način pomogla i učenicima i profesorima. Zahvalni smo i za nas će biti zadovoljstvo i svaka nova saradnja - poručio je glavni muftija Bugarske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.