open-navfaktor-logo
search
Ured za veterinarstvo
Globalni ekspertni tim za afričku svinjsku kugu stiže u BiH, na dijelu RS-a proglašena vanredna situacija
Ekspertni tim GF TADs za afričku svinjsku kugu bit će u Bosni i Hercegovini od 12. do 14. jula 2023. godine, a cilj misije je prikupljanje podataka i davanje preporuka za upravljanje bolesti.
10.07.2023. u 16:53
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

GF-TADs je zajednička inicijativa Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu i Svjetske organizacije za zdravlje životinja. 

Dolazak ovog tima najavio je Saša Bošković, direktor Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine i rukovodilac Zajedničkog centra za kontrolu afričke svinjske kuge, na današnjem online sastanku ovog centra.

- Na sastanku je prezentovana i trenutna epidemiološka situacija po pitanju ove zarazne bolesti. U Republici Srpskoj potvrđeno je 75 žarišta afričke svinjske kuge, a izvršeno je neškodljivo uklanjanje 2.350 svinja. Na teritoriji Brčko Distrikta potvrđena su 22 žarišta bolesti, a izvršeno je neškodljivo uklanjanje oko 330 svinja. U Federacije BiH nema prijavljenih slučajeva ove zarazne bolesti - saopćeno je iz Ureda za veterinarstvo BiH.

Na vlasnike svinja su apelovali da se strogo pridržavaju propisanih mjera, posebno biosigurnosnih mjera, te da svako sumnjivo stanje životinje i uginuće odmah prijave nadležnom veterinarskom inspektoru ili nadležnom veterinaru.

Istovremeno, Vlada RS-a danas je proglasila vanrednu situaciju za područje Bijeljine, te općina Lopare i Ugljevik zbog pojave i širenja ove zarazne bolesti. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.