open-navfaktor-logo
search
Zbog klevete
Glumica Kaća Dorić dobila presudu protiv kolegice; Hasija Borić: Žalit ću se
Glumica Kaća Dorić, kako je kazala za Faktor, dobila je presudu na Općinskom sudu u Sarajevu protiv kolegice Hasije Borić. Predmet sudskog spora bile su klevete iznesene u otvorenom pismu Hasije Borić objavljenom na brojnim portalima.
01.11.2022. u 11:33
get url
text

Prošle godine glumica Borić je u otvorenom pismu medijima kolegicu Dorić optužila da je znala za seksualna napastovanja studentica glume koje je vršio profesor Miroslav Avram.

Otvoreno pismo Borić uslijedilo je nakon što je srbijanska glumica Milena Radulović prijavila beogradskog profesora glume Miroslava Miku Aleksića za silovanje. Borić je istakla u pismu da je to "podsjeća na mučne i strašne dane boravka i školovanja u Dramskom studiju u Sarajevu".

Kaća Dorić nikada nije reagirala na pisanja Hasije Borić jer je slučaj prepustila advokatu. Godinu poslije, nakon što je presuda donesena u njenu korist, dala je izjavu za Faktor.

- U povodu presude meni je veoma važno da se zna da se ne može tek tako pljuvati, a da se za to ne snosi nikakva odgovornost. Moji prijateji i ja preživjeli smo veoma teške trenutke i teške boli koje su nam se dogodile. Za mene je dostojanstvo i čast nešto najvrednije što imam i ne mogu dozvoilti da se tek tako pljuje po tome.

Trudila sam se cijelog života da budem okružena divnim, sjajnim, prekrasnim ljudima. Uspijevala sam i ne mogu dozvoliti da neko sa strane pljuje po tome. Mislim da će to biti nauk svim drugima. Donesena je presuda da se osuđuje za klevetu. Ona je dužna, pored ostalih naknada za učinjenu štetu, o svom trošku na svim tim portalima objaviti sadržaj presude u roku od 30 dana – kaže Dorić.

Pojašnjava da je "to vrsta izvinjenja i priznanja i ono što je njoj bilo potrebno da umiri koliko je moguće prijatelje, porodicu i sve one koje voli i koji nju vole".

Kontaktirali smo i Hasiju Borić.

- Presuda Općinskog suda u Sarajevu nije pravomoćna. Još uvijek tee rok za žalbu i ja ću iskoristiti svoje pravo žalbe višoj instanci. Po pravomoćnosti predmetne presude, ispunit ću sve obaveze po presudi koje mi Sud naloži. Dok je postupak u toku, odnosno dok nije pravosnažno okončan, nije na pravnoj snazi obaveza koja je utvrđena prvostepenom odlukom Suda - kratko je prokomentirala Borić. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.