open-navfaktor-logo
search
Pacijenti sa vlastima KS
Glušac: Kosovac obećao posuditi 60 miliona KM Federalnom zavodu da se zatvore liste čekanja
Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo obećao je da će posuditi novac Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH za liječenje svih pacijenata koji se nalaze na listama čekanja za terapije i određene medicinske usluge pri Fondu solidarnosti.
29.11.2023. u 16:31
get url
text

Kazala nam je to nakon današnjeg sastanka sa vlastima u KS, Enida Glušac, predsjednica Udruženja osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke "Renesansa", dodajući da se radi o 60 miliona KM, koji u ovom trenutku nedostaju kako bi se do kraja godine zatvorile liste čekanja.

- Sad je na Federalnom zavodu da se obrati Zavodu zdravstvenog osiguranja KS kako bi se dogovorio transfer novca. Mislim da to ne bi trebao biti problem, jer ako Vlada FBiH može Fondu solidarnosti dugovati milijardu i 700.000 KM, zašto Federalni zavod ne bi mogao dugovati Zavodu u KS 60 miliona KM. Mislim da je to u ovom trenutku odlična solucija koja trenutno rješava problem liječenja pacijenata koji mjesecima čekaju terapiju - pojasnila je Glušac.

 VEZANI TEKST - Koliko je pacijenata na listama čekanja po kantonima: Klinički centri ne vode takvu statistiku

Dodala je kako bi se ovim načinom riješile sve liste čekanja u FBiH te da bi se ležernije krenulo u narednu godinu.

- Ukoliko bi se od naredne godine poštovao Zakon o zdravstvenom osiguranju FBiH i Vlada FBiH uplatila Zavodu onoliko koliko treba novca, posuđena sredstva bi se bez problema mogla vratiti Zavodu KS - napominje Glušac. 

U 2023. godini, u prva tri kvartala, putem redovnih doprinosa zdravstvenog osiguranja, prikupljeno je 150 miliona KM. Prema riječima Glušac, u četvrtom kvartalu očekuje se još 50 što je za godinu 200 miliona maraka.

- Ako se putem redovnih doprinosa tokom jedne godine skupi 200 miliona KM, toliko i Vlada FBiH, što je Zakonom propisano, treba uplatiti. Kako se više nikada ne bismo doveli u situaciju da imamo liste čekanja i da nam teški pacijenti mjesecima čekaju terapiju, trebamo samo poštovati zakon - naglašava Glušac.

Da apsurdima, kada je riječ o liječenju teških pacijenata u Federaciji BiH, nema kraja, pokazuje i primjer pacijentice iz Sarajeva koja je danas prisustvovala sastanku.

 VEZANI TEKST - Sve duže liste čekanja na terapije: Ljudi dižu kredite, prodaju stanove da bi se liječili, optužuju "Trojku" da to ne shvata

Radi se o pacijentici oboljeloj od karcinoma dojka, kojoj je propisan lijek koji se nalazi na federalnoj listi, odobren je za melanom, ali ga na listi za rak dojke, iako se propisuje oboljelima, nema. To znači da Fond solidarnosti ne snosi troškove za ovaj lijek čija je cijena za terapiju od samo 21 dan, 11.900 KM.

- Žena nije ni na kakvoj listi čekanja i lijek mora sama plaćati. Takvih slučajeva na žalost ima više da je jedan lijek na listi za samo jednu bolest, a koristi se za liječenje i drugih bolesti. Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, Muamer Kosovac, danas je saslušao pacijenticu i obećao da će posebnim programom preuzeti finansiranje njenog liječenja - istakla je Glušac.

Podsjetimo, na listama čekanja pri Fondu solidarnosti ZZOR FBiH nalazi se oko 1.700 pacijenata, a za njihovo liječenje do kraja godine potrebno je 70 miliona KM.

Vlada FBiH u oktobru je iz rebalansa budžeta za 2023. izdvojila svega 10 miliona maraka, te u Zaključku kojeg je donijela, pozvala sve kantonalne zavode zdravstvenog osiguranja da osiguraju ostatak od 60 miliona KM.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.