open-navfaktor-logo
search
Pacijenti umiru čekajući lijek
Glušac: Zašto Fond krije koliko je oboljelih na listama čekanja i u šta su potrošili 50 miliona KM od Vlade FBiH
Kada bi neko proveo istraživanje, koliko je u posljednje dvije decenije umrlo pacijenata na listama čekanja, brojka bi, kaže Glušac, bila veća od preminulih u protekloj pandemiji koronavirusa, a radi se o hiljadama osoba
AUTOR: Autor: A. S.
04.04.2024. u 19:16
get url
text
Enida Glušac
Enida Glušac
Pacijenti u Federaciji Bosne i Hercegovine, među kojima su i oni najteži, onkološki bolesnici, mjesecima na listama Federalnog fonda solidarnosti čekaju na terapiju koja im znači produženje života.
Među njima su i žene oboljele od karcinoma dojke, članice Udruženja osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke "Renesansa".
Do 2010. godine pacijentice u našoj zemlji umirale su na listama čekanja, jer neophodni Herceptin nije bio na esencijalnoj listi lijekova. Stavljanjem na listu, žene su dobile adekvatnu terapiju, što je jedna od brojnih zasluga Udruženja.
- Bio je to ogroman uspjeh za sve oboljele žene u našoj zemlji, ali nam se ponovo dešava da žene umiru čekajući na listama adekvatnu terapiju - kaže Enida Glušac, predsjednica "Renesanse".
Dodaje da više od 22 godine sve bivše, ali i trenutna Federalna vlada, krše Član 82. Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH o finansiranju Fonda solidarnosti, koji je pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.
- Vlada je taj zakon sama donijela, ali ga ne prevodi. U Članu 82. stoji da se Fond finansira iz dva izvora, jedan je putem redovnih doprinosa svih poreznih obveznika, a drugi je da se ista suma, koja se ostvari putem redovnih doprinosa, uplati i od Vlade FBiH. Samo 2002. godine, kada je Fond solidarnosti tek osnovan, zakon je ispoštovan, odnosno Federalna vlada je tada u punom iznosu uplatila sredstva. Sve naredne godine Vlada uplaćuje manje od 20 posto od potrebnog iznosa. U ovom trenutku enormna su dugovanja prema Fondu i ona se kreću oko milijardu i po KM - pojašnjava Glušac.
Kada bi neko proveo istraživanje, koliko je u posljednje dvije decenije umrlo pacijenata na listama čekanja, brojka bi, kako kaže Glušac, bila veća od preminulih u protekloj pandemiji koronavirusa, a radi se o hiljadama osoba.
- Udruženje je pokušalo ove godine dobiti podatke od Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH - koliko se ukupno na listama čekanja nalazi pacijenata? Imamo informaciju da taj broj prelazi 2.000, ali do danas niko se nije oglasio po tom pitanju, niti nam je dostavljen traženi podatak - navodi Glušac.
Udruženje od Federalnog zavoda traži i da ims e dostavi - za šta je potrošeno 50 miliona KM koliko je, prema riječima Glušac, Vlada FBiH od početka 2024. do sada uplatila Fondu solidarnosti.
- Naravno da nas zanima u šta ide taj novac, jer naše žene i svi ostali pacijenti umiru čekajući da ih neko pozove i kaže da će dobiti lijek. Ne znamo zašto menadžment Zavoda šuti i zašto nam ne daju informaciju - koliko je još, osim uplaćenih 50 miliona KM, potrebno u ovoj godini da bi se ukinule sve liste čekanja - kazala je Glušac.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.