open-navfaktor-logo
search
Diskriminacija
Godina od odluke Ustavnog suda BiH: U SBK bježe od ukidanja segregacije učenika
Srednjobosanski kanton nije učinio ništa kako bi se krenulo ka ukidanju takozvanih "dvije škole pod jednim krovom" mada je prošlo duže od godinu otkako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio diskriminaciju djece u školama koje su organizirane po ovom principu.
29.09.2022. u 07:49
get url
text

Ahmet Salčin, pomoćnik direktora za pravna pitanja Udruženja "Vaša prava BiH", koje se i obratilo Ustavnom sudu BiH, kazao je da se na terenu ništa nije uradilo.

- Bježe od ovog problema. Niko se ne oglašava ili izbjegavaju – dodao je Salčin.

Ministar obrazovanja SBK Bojan Dumić nije nam odgovorio na pozive i poruku, ali su nam upućeni u Vladi SBK kazali da se ništa nije uradilo po pitanju provedbe odluke Ustavnog suda BiH i da se ni ne razmišlja o ukidanju dvije škole pod jednim krovom.

VEZANI TEKST - Fenomen škola u BiH: Ustavni sud utvrdio da su i učenici u SBK diskriminirani, niži sudovi proizvoljno zaključivali

Važno je napomenuti da, prema presudi Ustavnog suda BiH, Ministarstvo obrazovanja SBK nije dokazalo da ne postoji razdvajanje djece u školama na području ovog kantona niti su dokazali da za to postoji objektivno i razumno opravdanje.

Dvije škole pod jednim krovom predstavljaju segregaciju. Radi se o školama u kojim su učenici, osim što rade po različitim nastavnim planovima i programima (hrvatskom i bosanskom), i fizički odvojeni po nacionalnoj pripadnosti, u školu ulaze na odvojene ulaze... Dvije škole pod jednim krovom i dalje postoje u Srednjobosanskom kantonu, čijeg je tadašnjeg ministra obrazovanja Nikolu Lovrinovića (HDZBiH) smijenio OHR 2005. godine zbog opstrukcija u provedbi odluke o ujedinjenju školstva, a postoje još i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Salčin je istakao da ga više brine upravo Hercegovačko-neretvanski kanton s obzirom na to da je i ovdje utvrđeno postojanje diskriminacije i to nekoliko godina prije nego što je to učinjeno za Srednjobosanski kanton.

- Ovdje se radi o neizvršavanju sudskih presuda, ali nema kažnjavanja. To će biti i u SBK – dodao je Salčin.

Udruženje "Vaša prava BiH" se 13 godina bori za ukidanje segregacije u dva kantona.

Prema Izvještaju OSCE-a s kraja 2018. godine, u Bosni i Hercegovini je slučaj "dvije škole pod istim krovom" u poslijeratnom periodu zabilježen u 56 škola.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.