open-navfaktor-logo
search
UABNOR Mostar
Godina od terorističkog napada na Spomen-groblje: Vode li tragovi "istrage u toku" do nedodirljivih?
Godina dana navršila se od rušilačkog terorističkog čina na Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine - Partizansko spomen-groblje u Mostaru.
14.06.2023. u 10:15
get url
text

I nakon 365 dana jedina informacija koja dolazi iz MUP-a HNK je da je istraga u toku, saopćeno je danas iz Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar.

- Valja podsjetiti da je od prvog napada na Partizansko spomen-groblje prošla 31 godina i tri mjeseca i da sve to vrijeme iz MUP-a dolazi ista informacija - istraga je u toku. Nismo i ne možemo biti zadovoljni saopćenjem da je istraga u toku i da je tužilaštvo formiralo predmet. Imamo pravo znati dokle se došlo jer rušilački pohodi na ovaj spomenik traju previše dugo - navode iz UABNOR-a.

Dodaju da "ovakva neučinkovitost navodi na sumnju da u slučaju terorističkog čina na Partizansko spomen-groblje postoje opstrukcije i nedostatak volje da se sve riješi ili možda tragovi vode do 'nedodirljivih' pa istraga namjerno tapka u mjestu više od trideset godina".

- Insistiramo na djelovanju, jer ne vjerujemo, ako se želi riješiti ovaj slučaj i počinioci privesti pravdi, da u našoj sredini ne postoje profesionalci koji to mogu riješiti, ali im se to treba dozvoliti. Insistiramo da javnost bude upoznata sa razlozima neefikasnosti u ovom predmetu jer obrazloženjima koja nam se daju ne vjerujemo, previše su uopćena i neprofesionalna. Višedecenijska neefikasnost u ovom slučaju stvara brojne špekulacije i sumnje - navode iz UABNORA.

Zato je krajnje vrijeme, dodaju, da se u rješavanje uključe i federalne policijske strukture, te državne sigurnosne agencije.

- Trideset godina je u Mostaru istraga u toku, a svaki dan ovaj biser memorijalnog graditeljstva je oštećeniji. Jasno je i pticama na grani da je i rušenje, ali i istraga o rušenju, kao i zaštita ovog spomenika od samog početka političko pitanje i da tamo treba tražiti odgovor na pitanje: Zašto se ovo dešava i zašto je tolike godine istraga u toku? - pitaju iz ovog Udruženja.

Kažu kako direktnim saučesnicima u uništavanju ovog Nacionalnog spomenika, zbog nepoduzimanja mjera zaštite, smatraju Gradsku upravu Mostara, Vladu Hercegovačko-neretvanskog kantona i Vladu Federacije BiH.

- Pozivanje na nedefinisane nadležnosti i prebacivanje odgovornosti jednih na druge samo pogoduje kreatorima političke klime u kojoj bez ikakvih posljedica mogu djelovati neonacističke grupe koje redovno kreću u ovakve rušilačke pohode. Samo naivni mogu povjerovati u obrazloženja da se radi o grupama maloljetnih huligana.
Gospodo, vrijeme nedjelovanja je prošlo, ili radite ili svoja radna mjesta prepustite onima koji hoće i koji ne slušaju nikoga iz sjene - poručili su iz UABNOR-a Mostar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.