open-navfaktor-logo
search
Vedre i oblače
Godinu dana parlamentarne igre SNSD-a i HDZ-a sa akcizama i PDV-om
Duže od godinu trajala je parlamentarna saga usvajanja izmjena dva zakona kojim bi bile privremeno ukinute akcize na gorivo i uvedena nulta stopa poreza na dodanu vrijednost na osnovne životne namirnice, a 22 posto na luksuz. Priča je okončana jučer kada su delegati iz HDZ-a i SNSD-a, uz podršku Ilije Cvitanovića (HDZ 1990), na sjednici Doma naroda Parlamentarne skuštine Bosne i Hercegovine oborili izmjene Zakona o akcizama i Zakona o PDV-u.
19.04.2023. u 18:08
get url
text
Dom naroda PSBiH

VEZANI TEKST - Delegati SNSD-a i HDZ-a definitivno odbili ukidanje akciza na gorivo i nultu stopu PDV-a

Tokom ovih godinu dana parlamentarci iz SNSD-a su koristili sve moguće načine da maksimalno uspore proceduru usvajanja dva zakonska rješenja, počev od odbijanja hitne procedure, nepojavljivanja na sjednici nadležne komisije, predlaganja i usvajanja amandmana čime su zakone "poslali" na dodatno usaglašavanje i time kupovali vrijeme. Podržavali su ih partneri iz HDZ-a.

Toliko su vremena uspjeli kupiti jer imaju kontrolu da su doveli do toga da predložene dopune Zakona o PDV-u zastare. Naime, usvojenim amandmanom tadašnje SNSD-ove delegatkinje Dušanke Majkić predviđeno je da nulta stopa PDV-a na osnovne namirnice i 22 posto na luksuz važe do kraja 2022. godine. No da je bilo volje i interesa, ovo se moglo vrlo jednostavno promijeniti.

U Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine su dopune Zakona o PDV-u i izmjene Zakona o akcizama i nekako prolazile jer se tamo i moglo bez ruku zastupnika SNSD-a i HDZ-a, ali zato ove stranke u Domu naroda imaju kontrolni paket.

Iz HDZ-a se proteklih godinu dana nisu oglašavali niti su bili pretjerano zainteresirani da kroz diskusije obrazlože svoje stavove. S druge strane, u SNSD-u nisu mudro šutili već su pokušavali dati objašnjenje zašto su protiv. Tako smo, između ostalog, imali priliku čuti premijera RS-a, SNSD-ovog Radovana Viškovića da bi se ukidanjem akciza na gorivo stvorili redovi na benzinskim pumpama, a lider SNSD-a Milorad Dodik je jedne prilike poručio građanima da manje voze.

Analitičari i opozicija isticali su da je novac razlog što SNSD i HDZ opstruiraju nešto što bi pomoglo bh. građanima usljed divljanja cijena, odnosno nisu željeli da budžeti budu umanjeni nakon što bi bili umanjeni prihodi od akciza i eventualno PDV-a.

VEZANI TEKST - Višković objasnio zašto je SNSD protiv ukidanja akciza: Stvorili bi se dugi redovi?!

Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, jučer je nakon sjednice Doma naroda napisao da je 408 dana trajala borba za ukidanje akciza i jeftinije gorivo, da je završena porazom i da on nije uspio. 

- SNSD i HDZ su na posljednjem koraku rekli ne – dodao je.

Zastupnici SDP-a su bili predlagači izmjena Zakona o akcizama.

Sve vrijeme proteklih godinu dana iz SDP-a javno pozivaju na ukidanje akciza, ali i uvođenje nulte stope PDV-a, ali od javnog pozivanja, vidljivo je i sada, nema koristi. SDP je zajedno s NiP-om i Našom strankom partner SNSD-a i HDZ-a u državnoj vlasti, ali vidi se da glavnu riječ vode upravo SNSD i HDZ kojeg "Trojka" očito nije uvjetovala, kada su potpisivali sporazum, ukidanjem akciza i uvođenjem nulte stope PDV-a na osnovne namirnice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.