open-navfaktor-logo
search
Istekli mandati
Godinu od konkursa: Zašto se ne imenuje rukovodstvo Agencije za prevenciju korupcije BiH
Moguće je da do kraja mandata ovog saziva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine neće biti imenovano novo rukovodstvo Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Bosne i Hercegovine, smatraju neki od članova nadležne parlamentarne komisije.
11.05.2022. u 20:56
get url
text

Ova državna agencija trenutno ima direktora koji je u nekoj vrsti tehničkog mandata, dok je jedan zamjenik direktora 2018. godine razriješen dužnosti na vlastiti zahtjev, a drugi zamjenik je dao ostavku pred kraj prošle godine.

Konkurs za imenovanje novog rukovodstva Agencije objavljen je prije godinu i još nije zatvoren. Čeka se Komisija za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, na čijem je čelu delegat Bariša Čolak (HDZBiH), koji ne saziva sjednicu.

VEZANI TEKST - Zamjenik direktora Agencije za prevenciju korupcije dao neopozivu ostavku, objasnio zašto

Prema informacijama koje smo dobili u Parlamentu BiH, još nema naznaka da li će i kada biti sjednica kako bi bilo riješeno pitanje imenovanja rukovodstva Agencije, odnosno pregledane prijave, obavljeni razgovori sa kandidatima...

Neki od članova komisije ne isključuju mogućnost da ovako ostane do izbora.

Problem je nastupio prvo kada su parlamentarne stranke iz RS-a prošle godine odlučile bojkotovati rad institucija Bosne i Hercegovine, što se odrazilo i na rad komisija. Šta je sada posrijedi može se nagađati. Neki su stava da se ne želi ništa raditi do izbora.

Da li će i kada biti sjednica komisije i šta je sporno pa dosad nije završena procedura imenovanja pitali smo Čolaka. 

- Bilo je problema s kvorumom, ali se nadam da ćemo do kraja mjeseca to završiti - odgovorio je Čolak. 

To što Agencije nema dva zamjenika predstavlja određenu prepreku i u sazivanju sjednica Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Bosne i Hercegovine jer su zamjenici Agencije po funkciji članovi ove komisije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.