open-navfaktor-logo
search
Tematska sjednica u PSBiH
Godišnje zastari 6 miliona KM saobraćajnih kazni, najveći dužnici dokažu da ih ne mogu platiti pa prave nove prekršaje
U Bosni i Hercegovini u prosjeku godišnje zastari oko šest miliona KM novčanih kazni izrečenih zbog saobraćajnih prekršaja, a dešava se da pojedinci s najvećim dugom uspijevaju dokazati da ne mogu platiti kaznu jer formalno-pravno nemaju prihode, nisu zaposleni, nemaju imovinu i voze tuđi automobil, dok u isto vrijeme prave nove prekršaje.
06.06.2023. u 18:06
get url
text

VEZANI TEKST - Zašto policija dosad nije oduzimala vozila "trkačima" u Sarajevu i šta se ubuduće mijenja

Na ovo je upozoreno u istraživanju koje je proveo Istraživački sektor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a koje je predstavljeno na današnjoj tematskoj sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije Zastupničkog doma Parlamenta BiH. 

- Najveći dužnik je krajem 2022. godine dugovao više od 270.000 KM, a dug najvećih 20 dužnika iznosio je blizu 1,5 milion KM - navedeno je u istraživanju.

Ova tematska sjednica bila je posvećena temi "Primjena krivičnih odredbi Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini – trenutno stanje i prijedlozi za izmjene Zakona".

Kako je saopćeno, povod za njeno održavanje bio je tragičan ishod saobraćajne nesreće u Sarajevu u kojoj je poginula mlada doktorica Azra Spahić, a koju je izazvao Armin Berberović, koji je upravljao vozilom bez vozačke dozvole i pod dejstvom alkohola i kojem su ranije izrečene kazne zbog saobraćajnih prekršaja u visini od 2.000 KM, a koje nisu plaćene.

Na sjednici, koju su inicirali članovi Komisije za saobraćaj i komunikacije, učestvovali su predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Ministarstva pravde BiH, ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federacije BiH, ministarstava unutrašnjih poslova kantona, te predstavnici Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH i entitetskih poreskih uprava.

VEZANI TEKST - Ročište za određivanje pritvora: Armin Berberović priznao krivicu, otkrio da je radio u taxi službi

- Obavljena je sadržajna diskusija o potrebi donošenja novog Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, te pooštravanju krivičnih i prekršajnih sankcija, posebno za višestruke počinioce i povratnike u vršenju krivičnih i prekršajnih djela iz oblasti sigurnosti saobraćaja - navedeno je u saopćenju.

Tokom rasprave ukazano je na potrebu da se sve institucije, posebno predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova na svim nivoima vlasti, uključe u proces donošenja Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, kao i izmjena entitetskih zakona o prekršajima, s ciljem pooštravanja krivičnih kazni, novčanih sankcija i njihovog mogućeg pretvaranja u zatvorsku kaznu, definisanja pojma višestrukog povratnika u kršenju zakona, privremenog ili trajnog oduzimanja motornih vozila, te trajnog oduzimanja vozačkih dozvola.

- Svim učesnicima današnje sjednice je sugerisano da prijedloge za izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini dostave Ministarstvu komunikacija i prometa BiH i Komisiji za saobraćaj i komunikacije Zastupničkog doma PSBiH - saopćeo je iz Parlamentarne skupštine BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.