open-navfaktor-logo
search
Tuga i ponos
Godišnjica deblokade Mostara: Šezdeset učesnika na maršu od Sjevernog logora do Vrapčića
Maršom od Sjevernog logora do Marića mahale u naselju Vrapčići nastavljen je program obilježavanja 27. godišnjice deblokade Mostara.
30.06.2020. u 19:05
get url
text

Učešće je uzelo oko 60 mladića iz svih dijelova grada, koji su se zaputili od mjesta na kojem je Armija RBiH ostvarila jednu od ključnih bitaka za opstanak bh. patriota u gradu (Sjeverni logor), preko Zalika i brda Kandiljan, prema Vrapčićima.

{$galerijaFotografija}

Staza je to kojom su vojnici Armije RBiH iz starog dijela grada prošli do Bijelog Polja u noći sa 29. na 30. juni 1993. kako bi dali doprinos oslobođenju bjelopoljske kotline. Najstariji učesnik današnjeg marša bio je Pašan Pinjić, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Mostar - sjever. On je, također, i jedan od učesnika borbi za deblokadu Mostara.

- Dobar je osjećaj danas, jer su ovdje mladi ljudi koji će u budućnosti čuvati sjećanje na slavne dane. Cijenit će se uvijek i obilježavati ono što je uspjela Armija RBiH 30. juna 1993. Istovremeno sam tužan i ponosan, ali više ponosan. Tužan, prisjećajući se poginulih saboraca, prije svih generala Midhata Hujdura - Hujke - rekao je Pinjić.

Prisjetio se i puta Armije RBiH tih dana. Sve je krenulo iz Sjevernog logora.

- Nakon Sjevernog logora išlo se dalje ka sjeveru, odnosno ka Vrapčićima, dok je istovremeno trajala operacija oslobođenja Bijelog Polja. Samostalni drežanjski bataljon bio je podrška sa sjevera i djelovao je na području Ravni i Jasenjani prema Salakovcu - opisao je dalje Pinjić.

Program obilježavanja nakon posjete spomeniku u Marića mahali nastavit će se malom svečanošću u Vrapčićima, gdje će se otvoriti nedavno sagrađeno igralište.

20200630_2_43220353_56340684.jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.