open-navfaktor-logo
search
Potvrdio ambasador
Godišnjica genocida u Srebrenici: Predsjednik Turske Erdogan će se obratiti videoporukom
Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc izjavio je da će se predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan videoporukom obratiti učesnicima obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.
09.07.2020. u 08:52
get url
text

Ambasador Koc je kazao je da je genocid u Srebrenici bio najveća tragedija koja se u Evropi dogodila nakon Drugog svjetskog rata u kojoj je ubijeno više od osam hiljada bošnjačkih civila. Ističući kako taj genocid niti jedna savjest ne može prihvatiti, Koc je kazao da će obilježavanje 25. godišnjice genocida, 11. jula, biti s ograničenim učešćem ljudi zbog pandemije COVID-19.

Koc je naveo da se turski predsjednik Erdogan tokom prošlogodišnje posjete Bosni i Hercegovini sastao sa preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici.

- Predsjednik Erdogan je ove godine poslao videoporuku. Njegovu poruku ćemo vidjeti 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima - kazao je Koc.

Ističući da se srebrenička ljudska drama ne smije zaboraviti, Koc je naveo da se iz nje trebaju naučiti lekcije.

- U budućnost trebamo gledati s nadom. Stabilnost, jedinstvo i cjelovitost Bosne i Hercegovine su prioritetno važni za Balkan. Politička stabilnost i ekonomski razvoj su glavne teme naša postratna politike - kazao je Koc.

Naglasivši da je Turska uvijek bila najiskreniji prijatelj Bosne i Hercegovine, ambasador Koc je kazao da su aktivne i efikasne turske institucije uvijek doprinosile ekonomskom razvoju BiH. On je kazao da je Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) podržala aktivnosti obnove krova fabrike akumulatora u Srebrenici.

Ambasador Koc je najavio da će on i predstavnici turskih institucija u BiH aktivno učestvovati i na predstojećem obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.