open-navfaktor-logo
search
Obilježavanja
Godišnjica Markala: "Kad bi priznali i pokajali se..., ali nema tu ljudskosti"
Polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe odata je počast Sarajlijama koje su na današnji dan, prije 25 godina, ubijeni na Markalama.
28.08.2020. u 12:17
get url
text

Tog dana kod sjevernog ulaza u sarajevsku Gradsku tržnicu ubijeno je 43 građana, a 84 je ranjeno.

Minobacačka granata kalibra 120 milimetara, ispaljena sa agresorskih položaja iz pravca Trebevića, eksplodirala je kod ulaza u Gradsku tržnicu što se smatra jednim od najstravičnijih zločina koje su srpske vojne, policijske i paravojne formacije počinile u opkoljenom Sarajevu.

Porodice, prijatelji i sugrađani danas su se prisjetili tragično ubijenih Sarajlija.

- Na ovom mjestu prije 25 godina izgubio sam oca, Mehu. Svake godine dolazimo obilježimo da se nikad ne zaboravi. Može li se oprostiti, ne znam. Jer vidite, Haški tribunal osudi, oni to ništa ne priznaju. Da barem priznaju i pokaju se, onda bi se moglo oprostiti, međutim oni neće, pa kako i mi onda da oprostimo. Ako bi pokazali ljudskost i dostojanstvo, kao što smo bili prije rata, poštovali jedni druge, zajedno živjeli, radili, u školu išli. Ali nema tu ljudskosti. Teško je svih ovih godina. Moj otac je bio čovjek koji je bio zdrav, nikada nije bio bolestan. Došao je na pijacu da se namiri i nažalost nikada se više nije vratio- kazao je Ahmed Zećo.

{$galerijaFotografija}

Cvijeće su položile brojne delegacije, predstavnici, federalnih, gradskih, kantonalnih, te općinskih vlasti.

Počast žrtvama odao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

- Ne smijemo zaboraviti ono što se dešavalo, prije svega mislim na žrtve i njihove porodice, jer je to naša ljudska dužnost. To moramo da pamtimo. Ljudi koji su tada bili u Sarajevu dobro se sjećaju tih scena i ne može se to iz glave izbaciti. Svaki put kada svane taj dan počinjete se sjećati šta se dešavalo. Ovo je mjesto u kojem je u jednom trenutku poginulo toliko civilnih žrtava, a koji su samo pokušavali da prežive, ništa drugo. Nije riječ o nekim vojnicima, o borbenoj aktivnosti, nego o masakru građana, koji nažalost nije bio jedini. Sarajevo ne zaboravlja svoje žrtve- istakao je Komšić.

20200828094636_0J4A5967.JPG
1 od 19
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.