open-navfaktor-logo
search
Prije 29 godina
Godišnjica masakra na Dobrinji: Tri granate ispaljene iz Lukavice ubile su tada i na tom mjestu devet ljudi, ranile 16
Polaganjem cvijeća danas je na Dobrinji, u ulici Oslobodilaca Sarajeva iza broja 3, obilježna 29. godišnjica masakra u kojem je poginulo devet ljudi, a 16 je ranjeno. 
04.02.2023. u 13:34
get url
text
Godišnjica masakra na Dobrinji
Godišnjica masakra na Dobrinji

Delegaciju Kantona Sarajevo predvodila je vršiteljica dužnosti premijera Darja Softić Kadenić, a obilježavanju ove tužne godišnjice prisustvovali su brojni članovi porodica i prijatelji ubijenih, te delegacije Grada Sarajeva, Općine i Općinskog vijeća Novi Grad, Mjesne zajednice Dobrinja B, predstavnici Unije civilnih žrtava rata KS, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

Godišnica masakra na Dobrinji

Na tom mjestu, prije 29 godina, od tri agresorske granate poginulo je devetoro naših sugrađana, dok ih je 16 teže i lakše ranjeno. Tog kobnog dana poginuli su: Seida Baličevac, Osman Hebibović, Emin Kolar, Enver Mustagrudić, Muškija Pribinja, Mirsad Spahić, Selima Spahić, Aiša Šito i Jadranka Tenžera.

Obraćajući se prisutnim, Softić Kadenić podsjetila je da su eksperti UNPROFOR-a potvrdili da su ove granate ispaljene s položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske iz naselja Lukavica, tačnije iz kompleksa zgrada Energoinvesta.

- Potrebno je ovo ponovo reći, radi nekih koji zaboravljaju ali i radi novih naraštaja koji ovo prvi put čuju. Treba podsjećati na hiljadodnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su njegovi građani bili izloženi velikim patnjama, kada su bili gladni, žedni, promrzli,... a kao da to nije bilo dovoljno, konstantna granatiranja i snajperski hitci s agresorskih položaja su ubili više od 12 hiljada građana Sarajeva, a od toga 1.601 dijete.

Ne priznajem druge podjele među ljudima, osim na dobre i loše, ali osjećam potrebu da spomenem da neprijateljska artiljerija nije birala ni godine, ni spol niti vjersku i nacionalnu pripadnost. Svi koji su tada živjeli u Sarajevu bili su neprijatelji i svakodnevne žive mete Vojske Republike Srpske - rekla je Softić Kadenić.

Dodala je da je premalo osuditi nekolicinu ljudi za patnje svih građana Sarajeva tokom četiri godine opsade, a kamo li i za više od 12 hiljada ubijenih građana i djece te više od 60.000 ranjenih.

- Bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni - istakla je Softić Kadenić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Godišnjica masakra na Dobrinji

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.