open-navfaktor-logo
search
Zločini
Godišnjica masakra u sarajevskoj ulici Halači: Srpski agresor ubio civile dok su čekali u redu za vodu
Delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, Općine Stari Grad, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina te porodice i prijatelji položile su cvijeće pred spomen-obilježjem ubijenim građanima u ulici Halači u Sarajevu
23.08.2023. u 11:44
get url
text

{$galerijaFotografija}

Na ovom mjestu prije 31 godinu minobacačka granata ispaljena sa srpskih agresorskih položaja usmrtila je osam i teško ranila troje civila, dok su čekali u redu za vodu. Ubijeni su Dženan Aljević, Mahir Ferhatović, Tarik Harba, Esma Muratović, Meliha Muratović-Spahić, Almasa Spahić, Mahira Spahić i Ismet Suljić.

Senada, tetka Mahira Ferhatovića, prisjetila se tog tužnog dana kada je 17-godišnji tinejdžer ubijen u toj sarajevskoj ulici, dodajući da je posebno tužno što mnogi zločinci još nisu kažnjeni za svoja zlodjela.

- Mislim da niko neće dočekati da pravda bude zadovoljena. Žalosno je to. Mahir je tada ubijen u svojoj 17. godini. Nije mogao biti borac i na ovom mjestu je završen njegov život - rekla je ova Sarajka koja nije mogla mnogo pričati o tom bolnom masakru nad nevinim civilima.

Predsjednik Udruženja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica istakao je da je vrlo važno da se obilježavaju masakri iz prošlosti.

- Posebno iz razloga što je na sceni revizionizam i pokušaj izjednačavanja agresora i žrtve. Ovo što radimo i na ovaj način njegujemo kulturu sjećanja i prenosimo na buduće generacije mladih je od izuzetnog značaja. To ćemo nastaviti raditi jer je, kao što sam rekao, na sceni revizionizam - kazao je Grabovica.

Dogradonačelnik Sarajeva Samir Avdić podsjetio je da se ulici Halači obilježava 31. godišnjica masakra i ubistva nedužnih građana za vrijeme agresije na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

- Zbog generacija koje dolaze kultura sjećanja i pamćenja je nešto što moramo stalno da napominjemo. To nam je obaveza i dužnost zbog života koji su ugašeni, ali i zbog generacija mladih ljudi, da se nikada i nikome više ne ponovi - rekao je Avdić te dodao:

- Ovo je još jedna ulica gdje u stradali naši sugrađani. Bez ikakvog razloga ugašeni su životi.

Masakr u ulici Halači, na Baščaršiji u Sarajevu, počinjen je 23. augusta 1992. godine, tokom opsade Sarajeva od srpskih agresorskih snaga u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine.

Tog dana je granata ispaljena sa srpskih položaja ubila osmero, a teže ranila troje civila u historijskom i kulturnom centru Sarajeva.

Masakr u ulici Halači je samo jedan od mnogih masakara, koji su počinjeni od agresorske vojske i to ne samo u Sarajevu, već i na području cijele Bosne i Hercegovine.

AA-20230823-31977347-31977343-GODISNJICA_MASAKRA_U_SARAJEVSKOJ_ULICI_HALACI_CIVILI_UBIJENI_DOK_SU_CEKALI_U_REDU_ZA_VODU.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.