open-navfaktor-logo
search
Bikavac
Godišnjica monstruoznog zločina u Višegradu: Osvetnici zatvorili 70 bošnjačkih civila u kuću i zapalili ih
Na današnji dan 1992. godine dogodio se jedan od najstrašnijih zločina počinjenih za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu.
27.06.2023. u 07:47
get url
text

Zločin poznat kao Živa lomača dogodio se 27. juna 1992. godine kada su pripadnici paravojne formacije Osvetnici, na čelu sa najokrutnijim zločincima iz Višegrada Milanom i Sredojem Lukićem, natjerali oko 70 bošnjačkih civila u kuću Mehe Aljića u naselju Bikavac u Višegradu većinom žene, djecu i starije osobe gdje su ih zaključali, a nakon toga zapalili kuću.

Najmlađa žrtva imala je samo godinu dana.

Jedina koja je tom prilikom preživjela je Zehra Turjačanin koja je o strahotama na Bikavcu svjedočila pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Ovaj zločin, zajedno sa zločinom koji se dogodio 14. juna 1992. godine u Pionirskoj ulici u Višegradu, predstavlja jedan od najstrašnijih ratnih zločina tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine.

Milan Lukić 

Za zločin na Bikavcu pravosnažnom presudom u MKSJ osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora.

Na 484 stranice detaljno su opisana strašna zlodjela, kao i sam tok sudskog procesa.

Sredoje Lukić

Do u tančine je opisan i pokušaj odbrane da preko lažnih svjedoka pronađe alibi za svoje štićenike.

Sve alibije Milana Lukića Pretresno vijeće odbacilo je kao "cinično i bezosjećajno orkestriranu fabrikaciju, za koju ne postoji razumna mogućnost da je tačna".

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu krajem prošlog mjeseca održana je promocija monografije "Živa lomača – Bikavac u Višegradu (27. juni 1992.)", autora Ermina Kuke. 

Inicijator projekta i izdavač Monografije je Udruženje "Žena - žrtva rata", na čelu sa Bakirom Hasečić, a rukovodilac projekta i autor Monografije je Ermin Kuka, viši naučni saradnik Univerzitet u Sarajevu - Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Kuka je kazao kako je monografija rađena na dokumentiran način, uz korištenje relevantne građe i izjava preživjelih žrtava.

- Pogotovo izjava Zehre Turjačanin, koja je jedina preživjela spaljivanje civila na Bikavcu. Ova monografija dokazuje i pokazuje genocidnu namjeru srpskih oružanih formacija da u potpunosti etnički očiste prostor Višegrad - poručio je Kuka.

Dodao je kako su za pretvaranje multietničkog grada Višegrada u etnički čist prostor korišteni najmonstruozniji zločini, izvršeni nad bošnjačkim civilima. Rezultat svega je, kako je istakao, činjenica da je u Višegradu danas u potpunosti promijenjena etnička struktura stanovništva.

 - Danas se u Višegradu slave baš ono zločinci koji su počinili da monstruozni zločin, a spaljivanje živih civila je zaista zdravom ljudskom razumu neshvatljivo - dodao je Kuka, napominjući kako je već urađena monografija koja tematizira drugu živu lomaču u Višegradu, u Pionirskoj ulici.

Bakira Hasečić je istakla kako je vrlo značajno da je dokumentirano obrađena i zločin na Bikavcu.

Napominjući kako je ovo period godine kada se obilježavaju godišnjice najtežih zličina u Višegradu i drugim dijelovima BiH, Hasečić kaže kako je ovo doba godine kada se vraća u te teške trenutke.

- Teško je, ali borit ćemo se dok smo živi za pravdu i istinu protiv svih ratnih zločinaca - zaključila je Hasečić.

- Ne samo zbog živo zapaljenih civila, već zbog članova porodica ubijenih, a posebno zbog budućih generacija, naš cilj je bio da u ovoj monografiji prikažemo istinu. Istinu koja je presuđena, da niko više ne može negirati jer mi i danas širom BiH imamo negatore i genocida u drugih pravosnažnih presuda - kazala je Hasečić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.