open-navfaktor-logo
search
Sjećanje
Godišnjica pogibije osam policajaca na Treskavici: Pripadnici MUP-a RBiH bili su nukleus odbrane domovine
U okviru manifestacije "Tarčinske jeseni", danas je u organizaciji udruženja "Veterani policije SJB" iz Hadžića prigodno obilježena 27. godišnjica pogibije osam pripadnika policije na brdu Hum – Treskavica.
11.10.2022. u 14:44
get url
text

Polaganjem cvijeća, te odavanjem počasti prisutni su evocirali uspomene na pripadnike MUP-a koji su živote položili u akciji koja se odigrala posljednjeg dana agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Počast ovim stradalim herojima odbrane naše domovine odao je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović koji je, ovom prilikom, poručio da se istina o našim borcima mora uvesti u udžbenike, kako bi se sačuvala uspomena na njih.

- Ovih dana imao sam priliku da prisustvujem tužnim godišnjicama pogibije naših najhrabrijih sinova, koji nisu dočekali našu slobodu, ali su baš oni zaslužni jer mi možemo uživati u njoj. Ovdje bih posebno želio da naglasim važnost uloge pripadnika MUP-a RBiH koji su, pored svojih redovnih zadataka, obavljali i one vojne čineći tako nukleus odbrane Bosne i Hercegovine. Ovih osam ljudi svoje živote su položili za sve nas i naš krajnji cilj jeste da njegovanjem kulture sjećanja zajednički radimo na tome da historijske činjenice o njihovoj borbi uđu u udžbenike. Time bismo imali trajni podsjetnik u prenošenju istine na mlađe naraštaje - istakao je ministar Osmanović, saopćio je Press KS.

Posljednjih dana agresije na Bosnu i Hercegovinu, tačnije 11. oktobra 1995. godine, na Treskavici je poginulo osam pripadnika MUP-a RBiH: Selim Tufo, Atif Tufo, Amir Agić, Erik Tiro, Edin Hajro, Rusmir Nikšić, Šaban Muhibić i Šemsudin Čilaš.

Cvijeće je položeno i na spomen-ploču komandanta i heroja rahmetli Zaima Imamovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.