open-navfaktor-logo
search
U redu za vodu
Godišnjica ubistva osmero Sarajlija u Isevića sokaku: Svi u Sarajevu su bili žive mete VRS-a
Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, porodice ubijenih, predstavnici kantonalne, općinske i gradske vlasti, te udruženja, obilježili su 31. godišnjicu ubistva osam Sarajlija u ulici Isevića sokak kod broja 23. 
15.01.2024. u 12:46
get url
text

Na tom mjestu je, prije 31 godinu, sa agresorskih položaja Vojske Republike Srpske na Borijama ispaljena tenkovska granata 100 mm od čijeg dejstva je ubijeno osam, a lakše i teže ranjeno 19 osoba, koje su čekale u redu za vodu.

Ubijeni su: Ahmet Ahmetspahić, Jasmina Kajanija, Asim Lačević, Azra Lačević, Senad Lagumdžija, Bajro Pinjo, Aferdita Sadikaj i Jasna Šarić.

Uime Kantona Sarajevo cvijeće su na spomen-obilježje položili ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, te zastupnici u Skupštini KS Jasmin Šaljić i Elvis Vreto.

Kako je sa mjesta masakra poručila ministrica Hota-Muminović, važno je zbog prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, obilježavati godišnjice stradanja djece i ostalih civila, kako strahote agresije na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu ne bi pale u zaborav.

- Stoga, podsjećam na hiljadodnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su njegovi građani bili izloženi velikim patnjama, kada su bili gladni, žedni, promrzli. Agresor je stalnim granatiranjem i snajperskim hitcima usmrtio više od 12.000 građana Sarajeva, a od toga 1.601 dijete. Dijelim ljude samo na dobre i loše, ali ovdje osjećam potrebu da istaknem da neprijateljska artiljerija nije birala ni godine, ni spol niti vjersku i nacionalnu pripadnost. Svi u Sarajevu su bili žive mete Vojske Republike Srpske - kazala je Hota-Muminović.

Dodala je da se bez obzira na prošlost, naša budućnost mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana.

- Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni - kazala je Hota-Muminović, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.