open-navfaktor-logo
search
Han Ploča
Godišnjica zločina kod Kiseljaka: Onaj ko je ubio djevojčicu od 13, dječake od 15, 16 i 17 godina, ološ je i kukavica
AUTOR: Faktor
14.06.2024. u 22:42
get url
text
U Šehidskoj džamiji u Han Ploči, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Kiseljak, danas je obilježena 31. godišnjica stradanja Bošnjaka u selima Grahovci, Han Ploča, Tulica i Radanovići.
Proučena je hatma-dova pred duše 92 šehida iz ovog džemata čija su imena uklesana na spomen-ploči u haremu džamije, gdje su danas brojne delegacije u znak sjećanja na žrtve položile cvijeće.
Prije komemorativnog skupa u Tulici je proučen i Jasin i dova pred duše šehida koji su prije 31 godina strijeljani na putu ispred mesdžida.
Obilježavanju je prisustovao i ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine dr. Sevlid Hurtić, uz prisustvo porodica žrtava, predstavnika udruženja, vlasti i Islamske zajednice.
- Zločini širom BiH bili su skoro identični i sa istim ciljem. Nakon svega, i posljedice zločina su iste, od Podrinja do Krajine, i od Posavine do Hercegovine. Svjedočim tome vrlo često kada prisustvujem obilježavanju ovih tužnih godišnjica. Kosti ubijenih još uvijek tražimo, zločinci su na slobodi ili su pobjegli u susjedne zemlje, zločini se negiraju i relativiziraju, ubice djece i nedužnih civila postaju heroji... - kazao je ovom prilikom Hurtić.
Dodao je da je "ovo, nažalost, naša stvarnost i teret, koji ćemo zauvijek nositi".
- Nosit ćemo ga s tugom i bolom, ali i s velikim ponosom, jer znamo da je naš obraz čist. Zato mi ovom zemljom i svijetom hodamo uspravno i dostojanstveno - rekao je Hurtić.
Dodao je da "onaj ko je ubio djevojčicu od 13 godina, dječake od 15, 16 i 17 godina, te dobre nene i djedove ove zemlje, za nas nije heroj, on je za nas ološ i kukavica".
- To je usađeno u naš identitet od strane naših roditelja, nena i djedova i naših predaka, a tome nas čvrsto uči kur’anski tekst, i vama svima dobro poznati ajet koji kaže: Ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao- rekao je ministar.
Obilježavnju je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak.
 - Teško je danas biti ovdje i razmišljati o stravičnim zločinima koji su počinjeni nad nedužnim stanovništvom. Njihova ubistva moraju ostati trajni podsjetnik da se nikada više ne ponovi slična tragedija. Posebno je poražavajuća činjenica da je razlog njihove svirepe likvidacije zato što su muslimani. Sjećanje na naše šehide i njihovu žrtvu nikada neće i ne smije prestati. Naša moralna obaveza je da zločince iz dana u dan podsjećamo na njihove zločine i da nikada ne zaboravimo nedužnu djecu, žene i muškarce koji su mučki ubijeni i da se sjećamo i učimo iz prošlosti kako bismo izgradili bolju budućnost za sve generacije - rekao je Isak.
Poslije komemorativnog skupa klanjan je dženaza namaz identificiranom šehidu Edhemu Jusiću, civilu, i nedužnom čovjeku, koji je ubijen u 68. godini života.
Jedinice Hrvatskog vijeća odbrane (HVO-a) su iz sela Grahovci, Han Ploča, Tulica i Radanovići, zarobile i ubile 78 osoba Bošnjaka. Radilo se uglavnom o civilima, starim i iznemoglim osobama, invalidima, ženama i djeci. Uništene su sve džamije, mesdžidi i tekije. Poslije zločinačkog poduhvata, komanda HVO-a je angažovala posebnu jedinicu koja je imala za cilj uklanjanje dokaza o zločinu. Većinu tijela žrtava spalili su u njihovim građevinskim objektima kako bi prikrili tragove zločina. Sva tijela ubijenih, a koja nisu izgorjela u spaljenim kućama su ukopavana u pojedinačne i grupne grobnice ili su skrivena na drugi način.
Poslije Ahmića ovo je po broju žrtava najveće bošnjačko stratište u kojem su bošnjački civili stradali od HVO-a, saopćeno je iz Odsjeka za odnose sa javnošću Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.