open-navfaktor-logo
search
Ukopani na ušću rijeke
Godišnjica zločina u Sanskom Mostu: Pod zatvorenom ceradom kamiona na velikoj vrućini preminulo je 19 logoraša
Članice Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Općinsko udruženje logoraša Sanski Most i Savez udruženja logoraša Unsko-sanskog kantona "Dr. Irfan Ljubijankić" danas u 10.30 sati kod spomen-obilježja na ušću rijeke Dabar u Sanu, obilježit će zločin srpske vojske nad logorašima logora "Betonirka" u Sanskom Mostu i Dan logoraša općine Sanski Most.
07.07.2023. u 09:05
get url
text

Nakon završetka manifestacije na ušću, od 11.30 sati će biti realizirana i posjeta logoru "Betonirka" u Sanskom Mostu, iz kojeg na taj dan, od grupe logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, upućenih prema logoru "Manjača" kod Banja Luke, njih 19 nikada nije došlo na odredište.

Naime, 7. jula 1992. godine grupa od oko 60 logoraša logora "Betonirka" je nakon teško preživljenih tortura u tom logoru, upućena po vrelom julskom danu u logor "Manjača" kod Banja Luke, vojnim kamionom sa spuštenom i zatvorenom ceradom. Usljed pretrpanosti kamiona, prevelike vrućine i nedostatka zraka ispod vrele, zatvorene cerade kamiona, njih 19 je "vožnju" platilo svojim životom, a ukopani su na ušću rijeke Dabar.

- Kada se govori o tom zločinu nad logorašima, ne možemo a da se ne sjetimo sličnosti sa fašističkim "plinskim" kamionima iz 2. Svjetskog rata u Chelmnu (Poljska), koji su na sličan način "prevozili" logoraše, dok su izduvne gasove vraćali u zatvorene prostorije sa logorašima. Slični metodi, ista politika i posljedice, samo 50 godina kasnije u Bosni i Hercegovini. Presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Odjela za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine, samo su potvrdile fašističku politiku, metodologiju i djelovanje koje su Brđanin, Kovačević (tj. Kajtez) i slični, provodili nad svojim dojučerašnjim komšijama i prijateljima - saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, kao krovna organizacija logoraša u BiH, u kontinuitetu istrajava na priznavanju ogromnog uloga, koji su logoraši Bosne i Hercegovine podnijeli u borbi za državu.

Mnoge predradnje i aktivnosti su već urađene, a krajnji je momenat za usvajanje adekvatnog zakona, Zakona o zaštiti žrtava ratne torture, i dodjeljivanje minimalnih prava i zaštite, ovoj istinski marginalnoj kategoriji bosanskohercegovačkog društva, poručili su iz Saveza logoraša u BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.