open-navfaktor-logo
search
Saradnjom do napretka
Golob sa Krišto: Slovenija ne želi biti samo prijateljska država BiH, već najveća saveznica
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je danas s premijerom Republike Slovenije Robertom Golobom o evropskom putu Bosne i Hercegovine i podršci koju joj Slovenija pruža na tom putu, kao i o bilateralnoj saradnji dviju država.
13.03.2023. u 12:15
get url
text

Krišto je nakon sastanka ocijenila da BiH i Slovenija imaju tradicionalno dobre odnose u svim segmentima života, posebno na polju gospodarskih odnosa. Premijeru Slovenije zahvalila je na svemu što ta država čini kad su u pitanju BiH i euroatlanske integracije, posebno na zalaganju Slovenije za dobivanje kandidatskog statusa BiH.

Po njenim riječima, to je nešto što BiH u ovom trenutku znači.

- Barem u formalno-pravnom smislu smo bliže korak ka evropskoj porodici. Taj signal i kandidatski status je ono što šalje poruku da je mjesto BiH u evropskoj porodici - navela je predsjedavajuća Vijeća ministara, te zahvalila Republici Sloveniji i na svemu što čini kad je u pitanju evropski put kroz stručnu i tehničku pomoć.

Kaže da je namjera potpisati sporazum o suradnji i pružanju tenhničke i stručne pomoći Bosni i Hercegovini od Republike Slovenije za evropski i euroatlanski put.

Raditi na unutarpolitičkom dijalogu

Premijera Slovenije informirala je o tome da je fokus Vijeća ministara na evropskim reforama i da je već Vijeće ministara BiH napravilo korake kad su u pitanju reforma javne uprave, unutarnje tržište, konkurentnost infrastrukturnih projekata i ostalo što je potrebno za funkcioniranje Pododbora između BiH i EU, sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

- Ono na šta mi u BiH, također, trebamo obratiti pažnju jeste da radimo na političkim prilikama, na unutarpolitičkom dijalogu, obzirom da je BiH po Ustavu država tri konstitutivna naroda i drugih građana koji u njoj žive. Naša obaveza je napraviti ograničene promjene Ustava BiH i cjelokupnu reformu izbornog zakonodavstva na principima ustavne jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda i drugih koji žive u BiH - istaknula je Krišto.

Time bi, smatra ona, napravili i pretpostavke da otklonimo ona pitanja koja u ovom trenutku opterećavaju Bosnu i Hercegovinu pa i njen evropski put, kako bismo snažnije mogli nastaviti sa socioekonomskim reformama koje su bitne i interes svih naroda i građana unutar BiH, a i uvjet su za pristupanje EU.

- U našem fokusu je i regionalna saradnja. Želimo osnaživati, jačati regionalnu saradnju, izgrađivanjem i održavanjem dobrih prijateljskih odnosa s našim susjedima kroz već postojeće inicijative za održavanje dobrih odnosa i regionalne saradnje, kroz uvažavanje i izgradnju mira, dobrosusjedskih odnosa, kroz očuvanje suvereniteta svake zemlje i kroz rješavanje svih otvorenih pitanja mirnim putem, dijalogom i uz poštivanje međunarodnih pravnih  normi - zaključila je Krišto.

Premijer Republike Slovenije Robert Golob je izrazio zadovoljstvo što je dobio priliku da sa domaćinima razgovara o tome kako poboljšati evropski put Bosne i Hercegovine.

Golob: Imam dvije poruke za vas

- Imam dvije poruke za vas. Prva je da vam jasno i iskreno kažem da se promijenila atmosfera u Briselu i da je ovo historijska šansa. Prethodnih 20 godina, proces širenja je zaustavljan u suštini sa tehničko-administrativnim  pitanjima. Međutim, to je danas postalo političko pitanje i ovaj historijski trenutak i promijenjene okolnosti treba iskoristiti za napredak BiH na tom putu - naveo je Golob.

Poručio je također da Slovenija ne želi biti samo prijateljska država Bosni i Hercegovini, već želi biti njen najveći saveznik.

- Nudimo svu pomoć, od tehničke, administrativne, stručne pa sve do finansijske na tom putu. U razgovoru s predsjedavajućom Krišto smo rekli i svoje mišljenje vezano za ekonomski potencijal BiH. Ima prostora da to poboljšamo, posebno na području obnovljivih izvora energije. Slovenija je spremna ulagati u taj dio - naveo je premijer Slovenije. 

Premijer Republike Slovenije Robert Golob boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Osim sastanka sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, bit će održani i susreti i s članovima Predsjedništva BiH kao i članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon susreta sa zvaničnicima BiH, predviđena je šetnja premijera Slovenije starom gradskom jezgrom te posjeta Vijećnici, u pratnji gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.