open-navfaktor-logo
search
Sud u Trebinju
Goranu Govedarici godina zatvora za ratni zločin u Gacku
Okružni sud u Trebinju osudio je Gorana Govedaricu na godinu dana zatvora za ratni zločin počinjen u Gacku.
29.12.2022. u 15:26
get url
text

Kako je obrazloženo u sudnici, Govedarica je osuđen jer je iz Samačkog hotela Termoelektrane Gacko, kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Gacko, najmanje deset puta izvodio i fizički zlostavljao Aziza Čustovića, tako što ga je više puta udarao pištoljem u predjelu glave. On je, zbog nedostatka dokaza, oslobođen optužbi po drugoj tački optužnice koja ga je teretila za ubistvo zatočenog Arifa Jaganjca.

Kako je obrazložio predsjednik Sudskog vijeća Duško Popić, Sud je poklonio vjeru iskazu svjedoka oštećenog Aziza Čustovića.

- Oštećeni je kroz svoje svjedočenje u potpunosti potvrdio navode optužbe i bezrezervno označio optuženog kao osobu koja ga je zlostavljala kritične prilike - rekao je sudija Popić.

Dodao je i da je za predmetno krivično djelo najmanja kazna zatvora pet godina, ali da postoji mogućnost umanjenja kazne ukoliko se utvrde neke olakšavajuće okolnosti, što je u ovom slučaju Sud i učinio.

Gorana Govedaricu optužnica tereti za maltretiranje civila te ubistvo jednog civila u Gacku.

- Od olakšavajućih okolnosti Vijeće je cijenilo porodičnost optuženog, njegovu raniju neosuđivanost, korektno držanje pred sudom, te činjenicu da je predmetno djelo izvršeno prije više od 30 godina - pojasnio je sudija Popić.

Kada je u pitanju dio optužnice koji se odnosi na izvođenje i ubistvo Arifa Jaganjca, Vijeće je ocijenilo da javni tužilac svojim dokazima u dovoljnoj mjeri nije rasvijetlio sve okolnosti kojima bi se, na nedvosmislen način, utvrdio izvršilac ovog zločina. Po ocjeni Suda, nisu dokazane ni okolnosti koje su u vezi sa načinom, vremenom i mjestom ubistva Arifa Jaganjca.

- Rezultati analize dokazne građe i pored različite percepcije događaja od saslušanih osoba, upućuju na zaključak da je optuženi kritičnog dana oštećenog Jaganjca zaista izveo iz grupe zatočenih civila i odveo ga na sprat objekta. Međutim, navodi tog dijela optužnice koji opisuju nastavak ovog događaja, tj. ubistvo oštećenog od strane optuženog, baziraju se na pretpostavkama koje nemaju bilo kakvo pouzdano uporište u dokaznom materijalu - obrazložio je sudija Popić.

On je podsjetio da je javni tužilac tezu o ubistvu Arifa Jaganjca temeljio isključivo na sadržaju iskaza jednog svjedoka, čiji je kredibilitet Sud doveo u pitanje.

Sudija je naglasio i to da vještak Hamza Žujo, koji je 1999. godine izvršio ekshumaciju tijela Arifa Jaganjca, nije utvrdio način i mehanizam njegovog povređivanja, kao ni uzrok smrti, niti je to od njega traženo.

- Stoga se smrt oštećenog Jaganjca ne može dovesti u uzročnu vezu s radnjama preduzetim od strane optuženog Gorana Govedarice - zaključio je sudija Popić.

Na ovu presudu postoji pravo žalbe Vrhovnom sudu Republike Srpske, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.