open-navfaktor-logo
search
Zaštita prirode
Goraždani iz naselja Luka protiv izgradnje betonskog zida na obali Drine
Stanovnici goraždanskog naselja Luka koji žive u neposrednoj blizini rijeke Drine, danas su se okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo projektom izgradnje obalautvrde u ovom dijelu grada, gdje se uz ostalo gradi i zid visine oko dva metra, koji u potpunosti zaklanja pogled na Drinu.
28.04.2020. u 18:21
get url
text

Mještani traže hitnu obustavu radova te iznalaženje prihvatljivijeg rješenja.

- Danima posmatramo kako se zid gradi i zaklanja nam pogled na Drinu. Čekali smo da nam neko od predstavnika vlasti objasni i prezentira zašto se nama uskraćuje pravo da uživamo u pogledu na rijeku pored koje smo odrasli i pored koje živimo.

Pošto smo zbog ovog vanrednog stanja bili uskraćeni da reagiramo, a vidimo da izvođači nastavljaju graditi bez obzira na ovu situaciju oko korone, odlučili smo da se oglasimo i zatražimo hitno zaustavljanje gradnje ovog zida - kazala je predstavnica građana Luke Senka Dedović.

Uz obustavu radova, navela je da stanovnici traže da se iznađe najbolje rješenje koje će odgovarati, prije svih stanovnicima ovog naselja ali i čitavog grada.

- Želimo da se pronađe najbolje tehničko riješenje jer mi smatramo da ovo nije najbolje. Ukoliko se ne ispune naši zahtjevi bit ćemo prisiljeni da poduzmemo radikalnije korake, a svakako ćemo tražiti odgovornost onih službi i osoba koje su bile dužne da nas upoznaju s projektom izgradnje obaloutvrda i ovog zida.

Okupili smo se kao neformalna grupa odlučni u namjeri da ovo spriječimo. Počelo se i s potpisivanjem peticije, dobili smo odobrenje od MUP-a BPK da u naredna dva dana postavimo punkt ispred Centra za kulturu u vremenu od 10 do 12 i od 15 do 17 sati, kako bi je svi građani koji se protive ovakvoj vrsti gradnje mogli potpisat - pojasnila je Dedović.

Naglasila je da od nadležnih institucija proteklih dana nisu imali bilo kakve povratne informacije.

- Niko nije došao da nam da bilo kakvo objašnjenje. Mi nećemo odustati, stanovnici Luke su složni i prvi su stavili potpis na peticiju, a očekujemo od svih građana koji vole ovaj grad da nas podrže i da zajedno spriječimo ovo što se radi.

Mora postojati bolje i tehničko i estetsko riješenje za obalautvrdu, a ne dizanje betonskog zida - kategorična je Dedović.

Projekat izgradnje obalautvrda vrijedan oko 10,5 miliona KM iniciran nakon velikih poplava 2010. godine kreditnim sredstvima finansira Svjetska banka koja je, kako su naglasili u Gradskoj upravi Goražde, provela cjelokupnu proceduru u saradnji s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Grad Goražde aplicirao je i za dodatnih 20 miliona KM za nastavak projekta kroz centar grada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.