open-navfaktor-logo
search
Na bolovanju od smjene
Gordana Tadić "razočarana": Mene stavili na "crnu listu"? Ni od kog nisam žute banke uzela
Gordana Tadić, bivša glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da nije obaviještena o sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, te da je "razočarana".
11.04.2022. u 20:55
get url
text

VEZANI TEKST - Evo zašto su Amerikanci sankcionisali Asima Sarajlića i Gordanu Tadić

- Mene stavili na "crnu listu"? Ja i Asim Sarajlić? Ne znam, nisam ništa čula. Ja sam kući, nisam dobro, na bolovanju sam od posljednjih dešavanja (smjene). Iznenađena sam. Kakva korupcija? Ne znam odakle to. Čitav život radim pošteno. Ja nikad ni od kog nisam žute banke uzela. Vrlo sam razočarana - kazala je Tadić za Radio Slobodna Evropa.

Gordana Tadić, od 2019. do 2021. godine kada ju je s te funkcije smijenilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, koristila je svoj položaj za promociju ličnih i porodičnih interesa i zaštitu svojih političkih patrona od krivičnog gonjenja. Ova veoma ozbiljna zloupotreba položaja simbol je neprimjerenog političkoj uticaja na pravosudne institucije BiH i spremnosti nosilaca tih pravosudnih funkcija da ignorišu svoje opredjeljenje da objektivno provode zakon. Povjerenje građana u pravosudne institucije BiH je na dosad najnižem nivou velikim dijelom zbog aktivnosti kakve je provodila Tadićeva, pojašnjeno je iz Ureda za kontrolu imovine u inostranstvu Ministarstva finansija SAD (OFAC). 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.