open-navfaktor-logo
search
Manifestacije
Gormez: Muhammed, a. s., nam je ostavio pravne i moralne norme kojih se trebamo držati
U okviru manifestacije "Dani o Allahovom poslaniku-Selam, ya Resulallah", večeras je predavanje održao turski profesor Mehmet Gormez, koji je govorio o Poslaniku Muhammedu, a. s., kao nadvremenskom primjeru cijelom čovječanstvu, pravnim i moralnim normama.
17.10.2022. u 22:31
get url
text

Govorio je o Poslaniku, a. s., koji je kao milost poslan svim svjetovima, cijelom čovječanstvu, te o pravnom i moralnom okviru kojeg se muslimani drže.

- Ono što nam je ostavio Muhammed, a. s., kao svoju tradiciju jeste da se mi prema svima odnosimo kroz pravne i moralne norme – kazao je prof. Gormez.

Osmanlije su, podsjetio je, više od pet stoljeća vladale Balkanom.

- Tokom vladavine, nikome nisu zabranile ili dovodile u pitanju jezik nekog naroda, njegovu etničku pripadnost, vjersko opredjeljenje. To je ono učenje i naučavanje kojim nas je podučio Muhammed, a. s. To je taj pravni i moralni okvir – istakao je prof. dr. Mehmet Gormez.

FOTO: Fena

- Ako danas imamo određene izazove ili nedostatke, to su naši nedostaci, ali nikako se ne može govoriti o nedostacima islama ili Njegovog pečatnog poslanika Muhammeda, a. s. - zaključio je on.

Ono što je zajednički element tradicije Bošnjaka i Turaka, dodao je, je ljubav i duhovnost koju muslimani osjećaju prema voljenom poslaniku Muhammedu, a. s.

Muftija sarajevski Nedžad Grabus je izrazio zadovoljstvo što je Sarajevo imalo priliku ugostiti profesora Gormeza koji je puno pomogao u razvoju vakufskih i obrazovnih projekata u BiH.

- Profesor Mehmet Gormez je veliki alim, razumije ne samo procese koji se događaju u muslimanskom svijetu, nego i općenito diljem svijeta. Poznaje tradicionalne i moderne nauke, i na veoma visokom nivou govori o tim pitanjima – kazao je Grabus.

Stoga, dodao je, čast je ugostiti prof. Gormeza i čuti kako razmišlja o Muhammedu, a. s. kontekstualiziranje i aktualiziranje njegovog učenja u našem vremenu.

- To nama u BiH daje snagu da u ovome gradu koji je utemeljen na učenju Muhammeda, a. s., da novi impuls u razumijevanju važnih procesa u našem životu - zaključio je Grabus.

Također je večeras predstavljena i knjiga koja je prevedena na bosanski jezik "Muhammed as.s. i njegova univerzalna poruka" autora prof. dr. Ibrahima Sarıçama, koja govori o posebnosti Poslanikove a.s. poruke, a ta poruka sadrži sveukupan sistem vrijednosti koje imaju univerzalan karakter.

Skup vrijednosti koje je donio Muhammed, a. s., ističe autor, nezamjenjiv je i na teorijskom i na praktičnom planu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.