open-navfaktor-logo
search
Nemaju opremu, imaju volju
Gorski spasioci iz Goražda planiraju odlazak u zemljotresom pogođena područja
Članovi Gorske službe sapašavanja Goražde odlučili su pružiti pomoć unesrećenim stanovnicima Turske i Sirije. Oni će se pridružiti ostalim spasiocima iz BiH koji se već nalaze u područjima pogođenim zemljotresom.
10.02.2023. u 14:45
get url
text

- Članovi GSS-a FBiH bi u nedjelju ujutro trebali krenuti prema Turskoj, naravno sve zavisi od dozvola od ministarstva i Federalne uprave civilne zaštite- Dokumentacija je predata rano jutros i u toku su procedure u smislu opreme, transporta i slično. Među više od 150 spasilaca iz BiH, 44 člana iz GSS-a FBiH su u prvom timu koji se nalazi u pogođenim područjima. Drugi tim GSS-a iz Federacije činit će oko 30 certificiranih spasilaca koji su trenutno na spisku - kazao je načelnik Gorske službe spašavanja Goražde Haris Sirčić koji će sa kolegom Nijazom Ferhatovićem, takođe certificiranim spasiocem, biti dio tog tima.

Navodi da je iz Goražda bilo još spasilaca zainteresiranih za odlazak pogođena područja.

- Nažalost, nisu mogli dobiti odobrenje s posla i to je negdje generalni problem GSS-u kada su akcije ili bilo kakve druge aktivnosti u pitanju u toku radnog vremena. Onda je nama problem odsustvovati. GSS Goražde trenutno ima 15 članova od čega deset registrovanih spasilaca. Nemamo neku adekvatnu opremu, ali imamo ogromnu volju da pomognemo koja je neupitna. Imamo i nešto lične opreme, tehničke nemamo ali imaju ostale stanice iz FBiH pa ćemo se koristiti njihovom opremom - navodi Sirčić.  

Pojašnjava da je procedura takva da će se spasioci u Istanbulu sastati s predstavnicima spasilačke službe Republike Turske (AFAD) prema čijim uputama se odlazi u ugrožena područja

- S obzirom na to da je područje koje je pogođeno zemljotresom velike površine, AFAD je taj koji vodi glavnu akciju i raspoređuje spasilačke jedinice na određen lokacije. Svjesni smo da je situacija veoma teška i psihološki stresna ali u suštini kao GSS smo se opredjelili na to i smatramo da je bilo kakva pomoć dobro došla tom narodu. Mi smo sto posto spremni i psihički i fizički zbog čega smo se odlučili na ovaj čin i nadamo se da će biti sve dobro ko Bog da. Plan je otprilike da ostanemo 12 dana, s obzirom da idemo kopnom put će trajati malo duže, ali najmanje sedam dana bit ćemo tamo na terenu, po potrebi i duže - kazao je načelnik službe GSS-a Goražde.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.