open-navfaktor-logo
search
Mladen Đurević
"Gospodin čovjek": Umjesto Domu zdravlja, načelnik Višegrada sebi kupio dva automobila
Načelnik Općine Višegrad Mladen Đurević kupit će od preduzeća M.R.M. Export Import iz Ljubuškog dva automobila na račun ove lokalne zajednice za 120.000 maraka.
03.03.2023. u 12:47
get url
text

Ovaj novac prvenstveno je bio namijenjen za kupovinu sanitetskog vozila za Dom zdravlja u Višegradu.

Međutim, kada je Đurević saznao da resorno ministarstvo planira nabavku vozila za domove zdravlja u RS-u, te da je na spisku i onaj koji se nalazi u općini koju vodi, krajem decembra prošle godine je izmijenio plan javnih nabavki i kupovinu saniteta skinuo sa liste, a na tu poziciju uplanio nove automobile.

- Planom javnih nabavki bila je predviđena nabavka sanitetskog vozila za potrebe Doma zdravlja Višegrad. S obzirom na to da će Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a nabaviti sanitetsko vozilo i isto dati na upotrebu, sredstva se preraspoređuju za nabavku dva putnička vozila. Iz tog razloga donesena je dopuna plana nabavki - obrazlaže načelnik svoju odluku.

Prije nekoliko dana, 28. februara okončan je postupak javne nabavke, a jedini ponuđač bilo je preduzeće iz Ljubuškog.

Đurević nam se javio na telefon i poručio da je na sastanku, pa je uputio novinara Capitala na općinskog portparola koji je na bolovanju, a koji je obećao da će na pitanja odgovoriti kada se vrati na posao.

Koji modeli su kupljeni i koji su sve automobili parkirani u voznom parku općine? Ovo su pitanja na koje će se morati pričekati odgovor.

Do tada treba napomenuti da firma M.R.M. Export Import prodaje automobile njemačkih proizvođača Volkswagen i Audi.

S druge strane, Vlada Republike Srpske je sredinom februara usvojila odluku o pravu prijenosa vlasništva nad deset novih sanitetskih vozila ukupne vrijednosti 1,32 miliona KM sa Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite na javne zdravstvene ustanove među kojima je i Dom zdravlja u Višegradu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.