open-navfaktor-logo
search
Fantomske kamate
Govedarica: Kada se ovaj kredit otplati, Zora Vidović će imati 101 godinu
Kada se kredit koji Vlada Republike Srpske namjerava podići kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj otplati, ministrica finansija Zora Vidović će imati 101 godinu, kazao je Vukota Govedarica, šef Kluba zastupnika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
16.06.2023. u 12:59
get url
text

On tvrdi da odluka o prihvatanju ovog zaduženja nije u skladu sa zakonom jer Vlada nije navela kolika je marža ove banke niti koliki je maksimalan iznos zaduženja.

Govedarica napominje da će ukoliko neko zbog toga da apelaciju Ustavnom sudu Republike Srpske ova odluka biti oborena.

- Zakon o dugu i garancijama Republike Srpske je jasan po ovom pitanju i kaže da maksimalna kamatna stopa i troškovi zaduženja moraju biti navedeni, a umjesto toga u ovoj odluci imamo neke fantomske kamatne stope i marže - istakao je Govedarica.

Prema njegovim riječima, ova vlast pokušava na sve načine da diže kredite i zadužuje Republiku Srpsku.

Zbog toga su, podsjeća on, za devet godina šest puta mijenjali Zakon o zaduženju dugu i garancijama prilagođavajući ga svojim potrebama, a kako kaže Govedarica, sve se svodi na uzimanje kredita čija se sredstva preusmjeravaju u javnu potrošnju.

- Sve do 2012. godine RS se mogao zaduživati na potpuno drugačiji način jer je maksimum otplate kredita bio definisan u skladu sa izvornim prihodima koje ostvari. Zakonom je jasno bilo navedeno da u tekućoj godini možete otplatiti duga maksimalno osamnaest posto od izvornih prihoda budžeta i to se poštovalo. Po tom zakonu ove godine bismo mogli da otplatimo maksimalno 450 miliona KM, međutim RS samo ove godine mora da vrati 923 miliona KM glavnice duga i da izdvoji 226 miliona KM za kamate, što ukupno iznosi milijardu i 149 miliona KM - precizirao je Govedarica, saopćeno je iz SDS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.