open-navfaktor-logo
search
Šta je reći...
Grabar-Kitarović kontra Čovića: Komšić je politički predstavnik Hrvata u BiH
Hrvatski političari, kao i predstavnici HDZ-a BiH na čelu sa Čovićem te mediji usko povezani sa HDZ-om BiH sve vrijeme su isticali kako je Željko Komšić "nelegitimni" predstavnik Hrvata u BiH te da ne može predstavljati hrvatski narod ni u Predsjedništvu. Nakon izbora 2018. godine stvari su išle toliko daleko da su ga čak i bh. gradovi u kojima su na vlasti HDZ-ovi načelnici proglašavali nepoželjnim
02.08.2019. u 20:24
get url
text

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za Hrvatski radio ustvrdila je da je Hrvatska Bosni i Hercegovini prijateljska zemlja, a da je član Predsjedništva BiH Željko Komšić "mora shvatiti da je ne samo etnički, nego i politički predstavnik hrvatskoga naroda u toj zemlji".

Grabar-Kitarović je istaknula kako je Hrvatska prijateljska zemlja Bosni i Hercegovini te kako "BiH treba pokazati poštovanje prema Hrvatskoj".  

Ustvrdila je "kako je od samoga početka Hrvatska ispružila ruku saradnje BiH, no da prijetnje međunarodnom tužbom zbog Pelješkog mosta, o čemu je govorio i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, nisu dobra podloga za saradnju".

-Nedostatak političke vizije, rezultata u radu, gospodarskih, socijalnih i drugih programa ne možete vječito zamijeniti agresivnom retorikom i izmišljanjem nekog nepostojećeg neprijatelja. Komšić mora shvatiti da je ne samo etnički, nego i politički predstavnik hrvatskoga naroda - izjavila je hrvatska predsjednica.

VEZANI TEKSTPredsjedništvo o Pelješkom mostu: Dodik glasao protiv zaštite prava BiH

Upitana kako gleda na izjave ministara sigurnosti BiH Dragana Mektića o tome da postoje dokazi o nasilju hrvatske policije nad migrantima, Grabar-Kitarović pozvala je na objavu takvih dokaza svakoga ko ih ima, ističući da će Ministarstvo unutrašnjih poslova RH istražiti svaki slučaj.

-Ponekad je malo sile, ne nasilja, potrebno, kada na vas ide skupina od više od 50 ljudi. No nema tu nikakvog nasilja, nema tu nikakvih tjelesnih ozljeda, šok bombi, suzavca, žice - kazala je predsjednica Hrvatske, prenosi 24sata.hr. 

Podsjetimo, hrvatski političari, kao i predstavnici HDZ-a BiH na čelu sa Draganom Čovićem te mediji usko povezani sa HDZ-om BiH sve vrijeme su isticali kako je Željko Komšić "nelegitimni" predstavnik Hrvata u BiH te da ne može predstavljati hrvatski narod ni u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Nakon izbora 2018. godine stvari su išle toliko daleko da su ga čak i bh. gradovi u kojima su na vlasti HDZ-ovi načelnici proglašavali nepoželjnim.

-To što radi Željko Komšić je političko huliganstvo - tako je, između ostalog, hrvatskoj javnosti izbor Komšića u Predsjedništvo predstavljao Ivo Lučić, bivši obavještajac i autor kontroverznih tekstova i izjava ne samo o Komšiću, nego i općenito o BiH. 

Na hrvatskoj državnoj televiziji (HRT) čak su snimane i čitave emisije u kojima se pobijala Komšićeva "legitimnost".  O saopćenjima HDZ-a i HNS-a, kao i izjavama zvaničnika HDZ-a BiH da se i ne govori. 

O tome šta Komšić uopće misli o "legitimnom" predstavljanju, do sada je govorio više puta. Između ostalog, u jednom od posljednjih saopćenja DF-a navedeno je da je "legitimno predstavljanje" izmišljotina ismijana u EU.

Primjera radi, bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić je u jednom od svojih saopćenja naveo kako bi "Republika Hrvatska morala jasno i nedvosmisleno podržati izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i prekinuti sve aktivnosti usmjerene na pobijanje legitimnosti tog izbora". 

Mesić je u tom pismu naveo i sljedeće: 

-Činjenica je da se hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti svjesno i pogrešno prikazuju zbivanja u BiH, da se na pogrešan način tumače zakoni susjedne države i da se, a to je ono što mene – kao bivšeg Predsjednika RH - najviše zabrinjava, briga Republike Hrvatske za Hrvate koji žive u susjednoj i nama prijateljskoj državi, svodi na brigu za interese jedne stranke – HDZ. To je kako nedopustivo, tako i štetno za Hrvate koji su konstitutivni narod u BiH.

Željko Komšić izabran je u skladu s odredbama istog zakona koji je vrijedio i kod izbora na kojima je, i to dva puta, za člana Predsjedništva izabran Dragan Čović. Tada nije bilo prosvjeda. Sada je iz Zagreba podignuta diplomatska ofenziva, ne bi li se kompromitiralo i izbor Komšića i njega kao osobu. Takva je aktivnost potpuno neutemeljena, a ozbiljno dovodi u pitanje vjerodostojnost Republike Hrvatske kao faktora stabilnosti na jugoistoku Evrope. Ona, osim toga, direktno šteti i percepciji Republike Hrvatske kao ozbiljne i pouzdane članice Evropske unije, a to znači da u perspektivi šteti interesima svih hrvatskih građana.

Hrvatska treba prekinuti sve aktivnosti usmjerene na pobijanje legitimnosti tog izbora, potvrditi svoju neupitnu poziciju apsolutnog poštivanja cjelovitosti i suverenosti BiH i tako se ponovo profilirati kao država koja zastupa, ali i prakticira poštivanje međunarodnoga prava, kao i zakonodavstava drugih država, te koja svoju brigu za Hrvate koji žive izvan njezinih granica nikada i ni u kakvim okolnostima neće pokušati ostvarivati direktnim miješanjem u unutarnje stvari drugih država - naveo je Mesić kada je odgovarao na pismo trojice bivših visokih predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna, Carla Bildta i Christiana Schwarza-Schillinga. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.