open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Grabar-Kitarović o optužbama iz BiH: Ovo je prevršilo svaku mjeru
Neće, dodaje, dopustiti vrijeđanje Hrvatske i neće je niko "obeshrabriti u borbi za prava hrvatskog naroda"
04.08.2019. u 12:55
get url
text

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prokomentirala je u intervjuu za Jutarnji list reakcije na njene izjave tokom posjete Izraelu, koje je objavio The Jerusalem Post, a koje je ona kasnije demantirala.

Reakcija političara i nekih ljudi iz BiH bila je, ocjenjuje, brzopleta, agresivna i bez poštivanja bilo kakvih diplomatskih kodeksa.

- Lične uvrede neću komentirati, one najbolje govore o onima koji su ih izrekli. Međutim, cijela ta priča navodi me na pomisao da je ova akcija bila planirana. Koji je bio povod tome? Jer, kao što je objasnio i naš ministar vanjskih poslova, prvo se provjeri autentičnost, a onda odlučite o reakciji. Moja je obaveza štititi položaj Hrvata, štitit Dejtonske mirovne ugovore i Ustav - kazala je Grabar-Kitarović.

Neće, dodaje, dopustiti vrijeđanje Hrvatske i neće je niko "obeshrabriti u borbi za prava hrvatskog naroda" te, u konačnici, za bolju i evropsku BiH.

- To će biti moja politika. Voljela bih da tamošnji političari shvate da im je Hrvatska najbolji prijatelj. Još od prošle predizborne kampanje trpimo uvrede na račun hrvatske države, dužnosnika. Vjerovala sam da se radi o kampanji i da će to nakon tamošnje izborne kampanje prestati. Međutim, ovo je prevršilo svaku mjeru – izjavila je hrvatska predsjednica.

Ponovila je stav da je Hrvatima u BiH "neko drugi izabrao člana Predsjedništva" te da im neko drugi bira i predstavnike na nižim nivoima vlasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.