open-navfaktor-logo
search
Svečanosti
Grad Bihać na 760. rođendan dodijelio Povelje "26 februar" Atifu Dudakoviću i Hamdiji Abdiću
Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Bihać i dodjelom priznanja i nagrada zaslužnim pojedincima i kolektivima, obilježen je  760. rođendan Grada Bihaća. 
26.02.2020. u 17:40
get url
text

U prisustvu čelnih ljudi  USK-a, prijateljskih gradova i općina iz BiH i susjednih zemalja, te građana Bihaća, prigodnim govorima obratili su se bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, Asmir Budimlić, dopredsjedavajući GV Bihać i Zoran Piličić, generalni konzul RH u Banja Luci.

- Danas kada slavimo 760. godina našeg grada moramo se prisjetiti svih naših sugrađana koji nisu danas sa nama, a koji su od osnivanja Bihaća do danas dali doprinos da se ponosimo imenom Bihać. Sačuvali smo čast grada Bihaća, pokazujući pri tom humanost i potrebu da se uvijek pomogne onog ko je u nevolji. Imamo se s čime ponositi i uzdignute glave ime našeg grada pronositi širom svijeta. Bihać je uvijek njegovao najveće civilizacijske vrijednosti i antifašizam i bez obzira kakva nas nevolja pogodi mi se zajedno znamo izboriti. Imamo razloga za optimizam, imamo snage i ljude da se nametnemo kao regionalni centar ovog dijela BiH i realizacijom projekata poput Nacionalnog parka Una i aerodroma Bihać u tome možemo zajedno i uspjeti - kazao je u svom obraćanju gradonačelnik Fazlić.

{$galerijaFotografija}

Asmir Budimlić, dopredsjedavajući GV Bihać kazao je da je važno da u teškim vremenima punim izazova i iskušenja budemo oslonac i podrška.

- Ono što sa ponosom mogu istaći jeste, da je grad Bihać, unatoč burnoj historiji, jedan otvoreni, tolerantan kosmopolitski grad, sa izraženom željom za saradnjom sa jedinicama lokalne samouprave u zemlji i inozemstvu, da je Bihać multietnički i multikulturalni grad, koji je proglašen prvim otvorenim gradom po završetku obrambeno-oslobodilačkog rata. Ovo je naš grad a napredak i razvoj našeg grada su zajednički interesi i ciljevi oko kojih se moramo ujediniti. Realizacija spomenutih projekata jeste razlog za optimizam, ali su i dodatni motiv za sve nas. Projektima nastojimo uticati na negativne trendove koji nisu mimoišli niti naš grad, prije svega da zaustavimo odlaske mladih ljudi u tuđinu – kazao je Budimlić.

Ove godine najveće gradsko priznanje, Povelju "26 februar", između ostalih, dobili su: Atif Dudaković, za istaknuti lični doprinos na unapređenju općih i civilizacijskih vrijednosti, doprinosu u očuvanju i promoviranju istine i sjećanja na historijske događaje vezane za odbranu suverenitet i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, te Hamdija Abdić, za izuzetan doprinos na unapređenju općih i civilizacijskih vrijednosti, položaja i ugleda grada Bihaća, a posebno za izuzetan doprinos u očuvanju tekovina vezanih za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine.

Na ovom linku možete pročitati imena svih dobitnika. 

bihac.jpg
1 od 20
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.