open-navfaktor-logo
search
Počinioci nepoznati
Grad Čapljina osudio uvredljive grafite, iz Medžlisa poručuju da to nije dovoljno
Grad Čapljina osudio čin pojedinaca koji su u ovom gradu iscrtali uvredljive grafite usmjerene prema muslimanima, dok glavni imam Medžlisa islamske zajednice (MIZ) Čapljina ističe da ništa nije poduzeto da se nađu počinioci. 
03.02.2023. u 20:35
get url
text

VEZANI TEKST - U Čapljini osvanule zastrašujuće poruke upućene muslimanima

Na mostu dr. Franje Tuđmana u Čapljini jučer su osvanuli grafiti na kojima piše "Smrt baliji", a iznad njega je nacrtano slovo "U" sa krstom te "Klat ćemo muslimanske žene i djecu". Slični grafiti su u proteklom periodu iscrtani i u Neumu i u Mostaru. 

Glavni imam MIZ Čapljina Adem ef. Šute ističe da se radi o pojedincima, ali da je indikativno da je takav grafit urađen na mostu koji nosi me Tuđmana. 

- Nećemo pogriješiti ako kažemo da su tu uradili naravno pojedinci, međutim to je urađeno ispod mosta koji nosi ime, znamo čije, u gradu u kojem na svakom koraku vidimo zastave susjedne države, ne naše, vidimo slike presuđenih ratnih zločinaca po zidovima nekih zgrada i sl. - kazao je za Faktor glavni imam MIZ ef. Šute.

Na zvaničnoj stranici grada poručeno je da Čapljina žestoko osuđuje novonastale grafite uvredljivog sadržaja.

- Na stopama Mosta dr. Franje Tuđmana u Čapljini jučer su osvanuli uvredljivi grafiti usmjereni prema Bošnjacima, koji pozivaju na nacionalnu netrpeljivost. Neodgovorni pojedinci napisali su uvredljive grafite s ciljem podjele i mržnje na osnovu nacionalne pripadnosti koje Grad Čapljina žestoko osuđuje! Čapljina je Grad ugodnog življenja i ima mjesta za sve ljude bez obzira na vjersku ili rasnu pripadnost - navedeno je u saopćenju. 

Međutim, Šute kaže da ga ovaj čin Grada raduje, ali da to nije dovoljno. 

- Ovdje se postavlja pitanje zašto odmah nisu reagovali, u smislu da se to prefarba, očisti? A da ne kažem sad je li iko išta poduzeo da se nađu počinioci, s obzirom na to da je Čapljina u dobroj mjeri, ako ne i u potpunosti, pod videonadzorom - dodaje glavni imam. 

Pozitivna stvar uprkos svim čestim provokacijama je da ovi pojedinačni slučajevi ne oslikavaju međuljudske odnose u Čapljini.

- Ja sam u neposrednoj blizini Čapljine od 1998. godine i glavni sam imam u posljednjih pet-šest godina. Kada su u pitanju međuljudske relacije između Bošnjaka, Hrvata i Srba, to je neki lijep ambijent. Nema tu problema nikakvih. Građani se brinu za vlastitu egzistenciju i oni će ovo zaboraviti za dan-dva, možda su već zaboravili - ističe Šute te dodaje da je on više zabrinut odnosom Grada i vlasti prema Bošnjacima i muslimanima:

- Kada je u pitanju GV, gdje je Bošnjak trebao da bude predsjedavajući, tu još traje opstrukcija. Vijeće uglavnom vodi dopredsjedavajući koji je Hrvat. Mi u Općini mamo dva-tri vijećnika, međutim oni su tu, ja kažem, onako čisto informativno. Oni ništa ne mogu izglasati, ništa ne može proći na dnevni red. Znači, počevši od toga pa nadalje. Tako da jedna osuda gradskih vlasti nije dovoljna. Na neki način trebali bi uputiti izvinjenje, da li oni, da li neko treći, nebitno je, čisto da se ograde od toga, ali se to nikada nije desilo. Od obilježavanja Grada koje je ukinuto presudom Ustavnog suda, a koji se i dalje nastavlja obilježavati, preko postavljanja brojeva na stambene objekte na kojima je amblem Grada, Sv. Franjo i šahovnica. Ta agonija, ja bih rekao, u formalno-pravnom smislu se nastavlja jer se oni ponašaju kao država u državi. U kontekstu odnosa prema muslimanima kao vjerskoj skupini, nikada u posljednjih 10 godina na račun MIZ Čapljina nije uplaćena niti jedna marka iz budžeta Grada. To je samo jedan detalj - objasnio je glavni imam MIZ Čapljina ef. Šute.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.