open-navfaktor-logo
search
Deponija Uborak
Grad Mostar i komunalna preduzeća tužili građane: "Guše volju naroda, sutra organiziramo proteste"
Grad Mostar i komunalna preduzeća Komos, Parkovi i Deponija tužili su Udruženje "Jer nas se tiče" zbog blokade deponije Uborak 2019. i 2020. godine, te traže naknadu štete više od 600.000 KM. Zbog toga će aktivisti Udruženja sutra ujutro organizirati protest ispred deponije Uborak.
01.02.2021. u 20:42
get url
text

Kako nam je objasnio Omer Hujdur, predsjednika Udruženja, tužbom se traži nadoknada štete za period blokade, kada kaomunalni otpad nije mogao biti deponovan na deponiju.

- Deponija nema okolinsku dozvolu i radi ilegalno. To se odnosi na blokade kada smo u dva navrata zaustavili ulaz komunalnim kamionima na deponiju. Tako smo zaustavili odvoz smeća jer nismo imali drugog načina, nisu htjeli komunicirati s nama i to nam je bio jedini izlaz. Mi od 2015. godine radimo sa njima , dogovaramo i pregovaramo, šaljemo molbe, žalbe i peticije. Kada niko nije htio da se oglasi, da odgovara, uradili smo to što smo uradili – kazao je Hujdur.

Negodovanje građana

Istakao je da su oni koji su ih tužili procijenili da je time prouzročena šteta od oko 639.000 KM, koju traže da im građani izmire.

- Zbog toga sutra ujutro organiziramo proteste. Izražavamo svoje negodovanje na ovu njihovu tužbu, ali i odluku našeg Tužilaštva da ovo uzme u razmatranje. Na ovaj način guše volju naroda, demokratsko pravo da izrazi svoje nezadovoljstvo. Kako sam već rekao, prvo smo pokušali svim mogućim sredstvima, a kada nije ništa uspjelo, onda smo uradili blokadu – objasnio je.

Naš sagovornik je kazao da, ukoliko ishod tužbe bude onakav kako je u njoj navedeno, Udruženje nema načina da izmiri štetu koja se potražuje.

- Najviše što mogu uraditi jeste blokirati nam račune. Na to i idu, kako bi nas ugasili, ugasili volju stanovništva. Ono što je nevjerovatno je da nas tu tuže da smo mi oštetili ugled Grada Mostara, koji je nažalost poslije dvije decenije vladavine postojeće strukture Ljube Bešlića i ostale ekipe toliko srozan da i ne postoji. Apsolutno je nemoguće narušiti nešto što ne postoji, do te mjere su oni srozali sve u gradu Mostar – rekao je Hujdru.

Istakao je da se nada kako će oni koji su to sve pokrenuli povići tužbu u što kraćem mogućem roku.

- U protivnom idemo kontratužbom. Vjerovatno ćemo napraviti hiljade pojedinačnih tužbi koje će građani potpisati i uputiti ih Tužilaštvu. One će biti i protiv Grada i protiv deponije i komunalnih preduzeća koja ne rade svoj posao, pa ćemo vidjeti. Borit ćemo se, idemo njihovim stopama.

Hujdur je dodao da su im svi novoizabrani vijećnici obećali da će se bopriti za izmještanje deponije i njenog uklanjanje sa prostora na kojem se trenutno nalazi.

- Oni su to i potpisali. Imamo pismene izjave svih njih da će raditi na izmještanju deponije sa ovih prostora. Mi smo u svim našim dosadašnjim blokadama pravili pritisak na gradske i kantonalne vlasti da se ona izmjesti na šest lokacija i bilo je to krenulo u nekom smjeru, međutim odjednom su stali kad je pandemija proglašena i na tome je ostalo. Više niko ništa nije uradio po tom pitanju – kazao je.

Ekološka katastrofa

Prema njegovim riječima, deponija postoji od 1960. godine. Ona je 1990. godine zbog lošeg utjecaja na oklinu, život i zdravlje stanovništva po hitnom postupku zatvorena.

- Deponija je tada ugrožavala život i zdravlje stanovništva, a možete misliti u kakvom je stanju to 30 godina poslije. Klima ne dozvoljava da ona bude na tom mjestu. Tu su ruže vjetrova, strašni vjetrovi i bure, imate najvodopropusnije tlo koje postoji u BiH, oko nje su najveći vinogradi u BiH i svi mi u cijeloj državi jedemo grožđe sa tih vinograda. Oni se zalijevaju iz bušotina koje idu ispod deponija. Onda imamo vodu koju pijemo, glavna pumpa za grad Mostar je kilometar udaljena od deponije. Rijeka Neretva je udaljena kilometar od deponije, u koju idu oborinske vode sa deponije i oko deponije, ulijevaju se bez ikakvih filtera. To je ekološka katarstrofa i nevjerovatno je da u današnje vrijeme takvo nešto postoji – naglasio je Hujdur.

Naš sagovornik je dodao da je evidentiran nevjerovatan porast oboljelih od karcinoma, što se također pripisuje deponiji.

- Imate izvještaj državne agencije, koji kaže da je enorman, stopostotni porast iz godine u godinu oboljelih od karcinoma u Mostaru. Mi nemamo nikakve industrije i apsolutno nikakvih zagađivača i jedini uzročnik toga može biti deponija, ne treba biti nekakav filozof da bise to dokazalo – zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.