open-navfaktor-logo
search
Zajednički djelovati
Grad Mostar povukao tužbu protiv Udruženja "Jer me se tiče": Kordić pozvao na rješenje za Uborak
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić izjavio je u petak kako je Grad Mostar povukao tužbu protiv Udruženja građana "Jer nas se tiče" te apelovao na članove tog udruženja da zajedno pristupe ovom problemu i povuku tužbu na Plan prilagodbe upravljanja otpadom za deponiju Uborak jer ta tužba, kako je kazao, koči čitav proces.
08.10.2021. u 14:37
get url
text

Dodao je kako je, razgovarajući s ljudima iz Udruženja "Jer nas se tiče" tražio da djeluju zajedno jer smatra da je ovo zajednički problem svih građana Grada Mostara, a ne samo njihov i ne samo Gradske uprave.

- Dijelom imamo konsenzus da zajedno radimo taj Plan prilagodbe, međutim toliko je veliko nepovjerenje tih ljudi da nisu našli za shodno da povuku tužbu na taj plan što je bio izričito moj zahtjev. Smatram da ćemo tom tužbom sami sebi napraviti dodatnu štetu jer prolongiramo čitav proces ishodovanja svih dozvola i ostaloga - naglasio je gradonačelnik.

Kazao je kako je njegova ideja kod povlačenja tužbe bila da stvarno pokažu iskrenu namjeru i dobru volju te poručio članovima Udruženja da ponovo razmotre svoju poziciju.

- Moja poruku bi bila da ponovo molim ljude koji su ispred Udruženja 'Jer nas se tiče' da još jedanput razmotre svoju poziciju i da dopuste Gradu da radi svoj posao jer u ovom momentu smo u takvoj situaciji da ćemo samo izgubiti dodatno vrijeme ukoliko oni zadrže tu tužbu. Tako da s moje strane evo jedan apel prema ljudima da se povuče tužbe te da zajedno nastupimo u ovom problemu i da tražimo rješenje - poručio je gradonačelnik.

Plan prilagodbe je, kako je dodao, vrlo jasan, konkretan i provediv i već su pokrenute izvjesne aktivnosti za njegovo finansiranje.

- Plan prilagodbe je otprilike vrijednosti oko 4,7 miliona eura i čak smo u poodmakloj smo fazi razgovora oko kreditiranja i finansiranja tog plana, tako da sve ove tužbe i sve nekakve nesuglasice Grada s kojekakvim nevladinim organizacijama nam trenutno ne idu u prilog već samo usporavaju proces.

U ovom momentu smo mi kao Grad stali, svoj dio zadaće smo odradili i čekamo dobru volju i Udruženja koje je trenutno oko ovog problema najglasnije da ipak i oni razmisle oko svoje pozicije, povuku tužbu kako bi zajedno što prije ishodovali dozvole i počeli sanaciju lokaliteta Buđevci-Uborak - poručio je Kordić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.