open-navfaktor-logo
search
Na Baščaršiji
Grad Sarajevo finansira fasadu na samo jednoj strani zgrade, poručuju stanarima da sami plate ostatak
Gradska uprava nastavlja projekat uljepšavanja fasada u Sarajevu. Prije nekoliko dana završena je fasada na zgradi u ulici Safvet-bega Bašagića u centru Baščaršije. Tačnije dio fasade.
10.01.2024. u 07:46
get url
text

Nakon postavljanja dijela fasade na ovoj zgradi gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kazala: "Od danas će pogled na Sebilj u srcu Starog grada biti ljepši".

Faktoru su se javili pojedini stanari i kazali da je fasada urađena samo sa jedne strane zgrade u ulici Safvet-bega Bašagića, a na ostale tri strane zgrade fasada nije postavljena.

Iz Gradske uprave Sarajeva odgovorili su na pitanje Faktora da fasada i nije trebala biti urađena na svim stranama zgrade, a evo i zbog čega.

- Grad Sarajevo finansira sanaciju i kolorističku obradu fasada uličnih nizova u užoj gradskoj jezgri. Dvorišne fasade se ne rade u sklopu ovog projekta, a vlasnici / stanari, ukoliko žele o svom trošku izvršiti sanaciju, to im niko ne spori niti ih obavezuje. Naime, Grad do sada nikad nije uvjetovao stanare / vlasnike da moraju uraditi svoje dvorišne fasade ili zamijeniti prozore po uzoru na izvorne – pojasnili su iz Grada Sarajeva.

Obnova fasada u Sarajevu počela je prije 15 godina. Većina zgrada u starom dijelu Sarajeva, koje su pod zaštitom države prilikom agresije na Bosnu i Hercegovinu teško su oštećene. Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa svojom stručnošću, a Grad finansijski, učestvuju u realizaciji veoma važnog projekta kao što je restauracija sarajevskih fasada nekih od najljepših zgrada u cantralnom dijelu grada, nastalih u austro-ugarskom periodu.

Obnova fasada počela je u vrijeme gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac. Zatim je to nastavio bivši gradonačelnik Abdulah Skaka, a na tome istrajava i aktuelna gradonačelnica Benjamina Karić.

Zajednička je želja da Sarajevo opet zablista punim sjajem i svoju ljepotu istakne lijepim fasadama na najljepšim zgradama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.