open-navfaktor-logo
search
Parafiran ugovor
Grad Sarajevo podržao izradu XI toma enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika
Rebalansom budžeta Grada Sarajevo za 2020., amandmanom gradskog vijećnika Almedina Miladina koji je prihvatio gradonačelnik Abdulah Skaka i Gradsko Vijeće Grada Sarajevo planirana je podrška izradi XI toma enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika u iznosu 10.000 KM.
16.09.2020. u 16:48
get url
text

Enciklopedijski Rječnik bosanskog jezika autorsko je djelo prof.dr. Dževada Jahića i njegovih leksikografskih saradnika, a provodi se kroz institucionalni okvir Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca. Radi se o kapitalnom leksikografskom poduhvatu koji se provodi već 20 godina, a koji bi se u konačnici trebao sastojati od najmanje XVI tomova. Za izradu, tehničku obradu i štampu jednog toma neophodno je oko 76.000 KM.

Danas je u Vijećnici parafiran ugovor o implementaciji 10.000 KM na ime sufinansiranja izrade XI toma Rječnika koji je uime Grada Sarajevo parafirao gradonačelnik Skaka, a uime Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca generalni sekretar Vijeća Emir Zlatar, uz prisustvo autora Rječnika akademika Dževada Jahića.

Gradonačelnik Skaka čestitao je autoru Jahiću i izrazio uvjerenje da će se i drugi nivoi vlasti od općinskog do državnog, uključiti u sufinansiranje ovog kapitalnog projekta od nacionalnog značaja.

Jahić je zahvalio gradonačelniku na podršci, kao i Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca putem kojeg se provodi institucionalno prikupljanje sredstava neophodnih za realizaciju XI i XII toma Rječnika.

U prethodnom periodu odštampano je IX tomova enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika, u završnoj je fazi izrada X toma, a današnjim parafiranjem ugovora zvanično otpočinje i izrada XI toma, saopćeno je iz VKBI.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.