open-navfaktor-logo
search
Mostar
Građani bez troškova zbog promjene naziva ulica, ali firme bi mogle imati taj problem
Stanovnici šest mostarskih ulica kojima su promijenjeni nazivi odlukom donesenom na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara neće imati finansijske troškove zbog ove odluke, kazao je Marko Novak, vijećnik HDZ-a u Gradskom vijeću Mostara.
19.07.2022. u 07:53
get url
text

- Građani nemaju finansijsko opterećenje u smislu da im treba sada izmjena ličnih karata, vozačkih dozvola i tako dalje. U Zakonu o prebivalištu i boravištu naveden je član zakona da državljani nisu dužni prijaviti promjenu adrese stanovanja ako je do te promjene došlo usljed odluke lokalnih organa, te da će u slučaju promjene naziva ulica ili broja nadležni organ po službenoj dužnosti upisati promjenu u evidenciju boravišta i prebivališta – rekao je Novak na sjednici ovog vijeća održanoj u četvrtak, 14. jula.

VEZANI TEKST - Vijećnici Mostara izglasali promjenu naziva ulica po Budaku, Francetiću..., opozicija bila suzdržana

Ipak, trošak će vjerovatno imati preduzeća zbog preregistracije i to od 250 KM do 400 KM, kako je istakao vijećnik HRS-a Silvio Bubalo.

Kažimir Milićević, vijećnik HDZ-a, potvrdio nam je da će firme vjerovatno imati taj problem, ali da će iznaći način da se taj izdatak kompenzira.

Zbog promjene naziva šest ulica, koje su nosile ime po fašistima i ustaškim aktivistima, Gradsko vijeće Mostara je usvojilo zaključak kojim se nadležna gradska služba zadužuje da promjenu imena dostavi i policiji, IDDEEA-i, komunalnim preduzećima.

Izjavu gradonačelnika Mostara Marija Kordića nismo uspjeli dobiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.