open-navfaktor-logo
search
Informišite se
Građani BiH bez ograničenja mogu putovati samo u tri zemlje
Građani BiH koji u narednom periodu planiraju putovati u druge zemlje bez ograničenja mogu ući samo u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru, a u Hrvatsku od juče mogu ući s potvrdom da su prebolovali virus korona u posljednjih šest mjeseci ili s potvrdom da su primili vakcinu protiv virusa korona.
02.04.2021. u 08:40
get url
text

U Hrvatskoj je do donošenja ovih mjera važio samo negativan PCR test, međutim od sada će, baš kao i u Evropskoj uniji, biti priznati i antigenski testovi.

- Uređen je prelazak granice zbog turizma - rekao je Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske. Dodao je da negativan test ni potvrdu o tome da su prebolovala virus korona ne moraju imati djeca do sedam godina koja prelaze granicu s roditeljima ili starateljima. Ovakva pravila bi na granici Hrvatske trebalo da ostanu tokom cijelog ljeta.

U većini drugih zemalja državljani BiH su dužni ili priložiti negativan test naCOVID-19 ili otići u obaveznu izolaciju, koja varira od 10 do 14 dana, zavisno od zemlje do zemlje.

Prema podacima Ministarstva vanjskih poslova BiH (MIP BiH), bh. državljani koji žele da putuju u Austriju pri prelasku granice dužni su da prilože ljekarsko uvjerenje.

- Ukoliko nije moguće priložiti ljekarsko uvjerenje, osoba je dužna da se smjesta uputi u 10-dnevni karantin i da uz to u roku od 48 sati organizuje PCR testiranje o sopstvenom trošku. Ukoliko je rezultat testa negativan, karantin se smatra prijevremeno okončanim - naveli su u MVPBiH.

Pri ulasku u Njemačku građani BiH potrebno je da predoče negativan SARS-Cov-2 test, koji ne može biti stariji od 48 sati. 

- Nakon ulaska u Njemačku obavezan je period samoizolacije u trajanju od 10 dana. Dodatno, svi koji dolaze u Njemačku iz rizičnih područja moraju prijaviti dolazak putem web-stranice i predočiti dokaz prijave prilikom ulaska - rekli su u MVP BiH.

Putnici koji se žele uputili u Grčku doživjeće razočaranje, jer je ulazak u ovu zemlju zabranjen, a nije dozvoljen ni boravak radi turizma.

- Prije polaska obavezno kontaktirati Ambasadu Republike Grčke u Sarajevu za potrebne saglasnosti. Svi putnici koji ispunjavaju uslove za ulazak u Grčku moraju predočiti negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 sata prije ulaska u zemlju, te ispuniti propisani obrazac (PLF) najmanje 48 sati prije ulaska u zemlju - naveli su u resornom ministarstvu.

Turistička putovanja u Italiju iz većine zemalja koje nisu članice EU, uključujući BiH, su zabranjena.

- Osnovna putovanja su dozvoljena i uključuju studente, poslovne ljude, stanovnike EU i rođake italijanskih državljana, koji moraju nakon ulaska ići u izolaciju 14 dana - podaci su Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Osobama koje ulaze u Sloveniju iz država ili regija koje su na crvenoj listi, a među njima je i BiH, određuje se 10-dnevni karantin.

- Karantin se ukida ako se osoba nakon određivanja karantina testirala i rezultat testa je negativan - kazali su u MVP BiH.

Građani BiH koji pri ulasku u Sloveniju prilože negativan test na virus korona ne stariji od 24 sata ne moraju ići u izolaciju, ali test mora biti obavljen u jednoj od država članica EU ili šengenskog područja.

Putnici koji se zapute u Španiju pri ulasku moraju prikazati negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

- Osobe u Španiji ne podliježu obaveznom karantinu, ali on može biti naložen ukoliko lice prilikom zdravstvenog pregleda pokaže simptome zarazne bolesti - naveli su u MVPBiH.

Svi putnici koji dolaze u Belgiju izvan zemalja EU i Šengen zone ili iz određenih zona unutar EU ili Šengen zone s povećanim brojem oboljelih od COVID-19, dužni su stupiti u 14-dnevnu samoizolaciju.

Pri ulasku u Švicarsku građani BiH su dužni otići u 10-dnevnu izolaciju, a pri odlasku do smještaja gdje će biti izolovani moraju držati najmanje 1,5 metara razdaljine od drugih ljudi i izbjegavati javni prevoz.

- Nužno je da se građani u roku od dva dana svoj dolazak prijave nadležnom kantonalnom organu - podaci su Ministarstva vanjskih poslova BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.