open-navfaktor-logo
search
Podrška EU-a
Građani će se morati prijaviti na javni poziv ako hoće pomoć u plaćanju grijanja
Radna grupa Vlade Federacije Bosne i Hercegovine je izradila i usaglasila kriterije za realizaciju pomoći stanovništvu koje je posebno pogođeno poskupljenjem grijanja proteklih mjeseci, kao i pomoći malim i mikro preduzećima.
30.03.2023. u 08:31
get url
text

Da bi realizacija počela, potrebna je saglasnost Evropske komisije, kazao je Adnan Tatar, predsjedavajući Radne grupe za izradu kriterija za dodjelu grant sredstava i praćenje realizacije budžetske podrške Evropske unije za energetske potrebe u Federaciji BiH.

VEZANI TEKST - Utvrđuju se kriteriji za dodjelu pomoći domaćinstvima koja su najteže pogođena poskupljenjima za grijanje

Kada se ispune svi preduvjeti, građani koji budu imali pravo i zadovoljavali osnovne preduvjete, moći će se prijaviti na javni poziv za dio koji se odnosi na "Podršku za energetski siromašne potrošače kako bi prevazišli rast cijena računa za grijanje".

Naime, tokom posjete predsjednice Evropske komisije Ursule von der Layen Bosni i Hercegovini, 28. oktobra 2022. godine, predstavljen je energetski paket za zapadni Balkan vrijedan 500 miliona eura, od čega je 70 miliona namijenjeno direktno za saniranje posljedica povećanih cijena energenata za privredu i ugrožena domaćinstva u Bosni i Hercegovini, do čega je došlo usljed globalne inflacije.

Mora se potpisati Finansijski sporazum 

- Radna grupa Vlade Federacije Bosne i Hercegovine je izradila i usaglasila kriterije za sve tri komponente akcionog plana/mape puta (pomoć ugroženim domaćinstvima, pomoć za energetsku efikasnost rezidencijalnog i privrednog sektora) i izradila komplementarne programa utroška. Kriteriji su sačinjeni u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Bosni i Hercegovni te na sve dokumente pripremane u ovom procesu i Evropska komisija mora dati svoju suglasnost.

Zbog propisanih procedura i zakonskog okvira, Vlada FBiH ne može razmatrati, a samim tim, ni usvojiti ove programe utroška sa kriterijima za raspodjelu grant sredstava dok Bosna i Hercegovina i Evropska unija ne potpišu Finansijski sporazum za IPA 2023 te dok se ne uplati prva tranša novca u skladu sa unaprijed dogovorenom dinamikom - kazao nam je Tatar.

Nakon što se ispune preduvjeti novac postaje operativan. Vlada Federacije potom donosi programe utroška, dok Fond za zaštitu okoliša FBiH i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike svako za mjere iz svoje nadležnosti raspisuje javni poziv koji sadrži već unaprijed definirane kriterije, potrebne dokumente, rokove i slično.

Zamjena vanjske bravarije, ugradnja toplotnih pumpi

- Nakon što se ispuni preduvjet u vezi sa Finansijskim sporazumom i uplati novac te Vlada FBiH usvoji kriterije, moći ćemo dati zvanične informacije o potrebnim uvjetima za ostvarivanje finansijske pomoći za sve tri komponente.

Svi građani koji budu imali pravo i zadovoljavali osnovne preduvjete, moći će se prijaviti na javni poziv za dio koji se odnosi na "Podršku za energetski siromašne potrošače kako bi prevazišli rast cijena računa za grijanje", kao mjeru 1. u okviru Akcionog plana/Mape puta - objašnjava Tatar i dodaje:

- U dijelu mjere četiri, Podrška mjerama energijske efikasnosti za stambene objekte, iz Akcionog plana/Mape puta, neće biti kategorija stanovništva koja će unaprijed imati pravo, kao u smislu komponente jedan, već će se prijavljivati domaćinstva sa projektima osmišljenim da unaprijede energijsku efikasnost, od zamjene vanjske bravarije na stambenim objektima, do ugradnje toplotnih pumpi i slično.

Važno je naglasiti da domaćinstva koja budu koristila podršku kroz mjeru jedan, neće moći da se prijave za podršku kroz mjeru četiri i obratno.

Pojašnjava kako su mjere sadržane u Akcionom planu/mapi puta koju bi trebalo da pripreme korisnici zapadnog Balkana u pogledu ugovora za izgradnju države i otpornosti u okviru Paketa energetske podrške.

- Predmetni dokument je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo 22.12.2022. godine čime je Bosna i Hercegovina ispunila prvi uvjet za korištenje novca u okviru budžetske podrške za energetske potrebe - kazao je Tatar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.