open-navfaktor-logo
search
Ogorčeni
Građani Foče na novim protestima protiv izgradnje malih hidroelektrana
Okupljanjem pored rijeke Bjelave stanovnici opšćne Foča još jedanput su izrazili ogorčenje zbog aktuelnih i planiranih radova na izgradnji većeg broja malih hidroelektrana na području ove lokalne zajednice.
07.08.2020. u 13:55
get url
text

Oni su posebno skrenuli pažnju na, kako su rekli, brojne propuste tokom izvođenja radova na vodotocima Bjelave, Velike i Male Bjelave, kao i na izostanak reakcije nadležnih institucija. Na slivu Bjelave, navodi Dragana Drakul, predsjednica UG "Bjelava" iz Foče, dešava se ekocid koji traje od sredine marta do danas.

- Od marta ušle su one velike mašine u ovaj teren pored rijeke Bjelave, baš sa ovoga mjesta su započele i nastavile da ruše šumu, ruše rijeke, ruše prirodu, uništavaju, po našim saznanjima bez dozvola - rekla je Drakul.

Uništen je i dio zemljišta Sulje Hasanbegovića, koji je zbog toga podnio krivičnu prijavu.

- Ovdje sam zbog toga što vidite šta je neko napravio ovdje. Rasturio mi gore imanje, razvalio, uništio šumu i livade i prave neku centralu, pojma nemam. Pokušavamo ga zaustaviti da nam to više ne radi - izjavio je Hasanbegović.

Okupljeni građani zatražili su da radovi odmah budu obustavljeni jer se izvode bez dozvole, a da se teren vrati u prvobitno stanje. Peticiju kojom se protivi gradnji MHE na fočanskim rijekama potpisalo je više od 3.000 građana. Na području BiH planirana je gradnja oko 400 hidroelektrana, od čega je oko 100 malih hidroelektrana izgrađeno, naglasio je potpredsjednik Centra za životnu sredinu Viktor Bijelić.

- Ova odluka, odnosno zaključak Parlamenta FBiH, Zastupničkog doma, historijski je događaj za koji se nadamo da će pratiti i Narodna skupština RS-a. Već smo bili u kontaktu sa određenim zastupnicima u NSRS-u i imamo informaciju da će se slična inicijativa, koja je već bila pokrenuta, ali koja nije osigurala dovoljan broj ruku, odnosno podršku zastupnika, pojaviti ponovo u Narodnoj skupštini u septembru, na jednoj od narednih sjednica - naglasio je Bijelić.

Borci za očuvanje životne sredine zalažu se i za promjenu sistema podsticaja jer iz ukupnog fonda sredstava namijenjenih za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora više od 90 posto odlazi za male hidroelektrane. Nevladine organizacije iz ove oblasti insistiraju na ukidanju garantovane otkupne cijene i uvode sistem aukcije za prodaju struje iz ovakvih pogona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.