open-navfaktor-logo
search
Revidirana Lista lijekova
Građani KS žale se na nedostatak Clexana: Lijek se više neće podizati u domovima zdravlja, Vlada je donijela odluku
U proteklom periodu u više navrata pacijenti u Kantonu Sarajevo žalili su se da u domovima zdravlja nema lijeka Clexane kojeg  često koriste trudnice, ali i svi ostali pacijenti koji imaju rizik od nastajanja krvnih ugrušaka. 
02.10.2023. u 08:37
get url
text

Doc. dr. sc. Ademir Spahić, predsjednik Upravnog odbora JU Dom zdravlja KS, potvrdio nam je da se znalo dešavati da u jednoj organizacionoj jedinici nema lijeka.

Rijetko se propisuje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

- Razlog je što smo imali slučajeva da, primjera radi, domovi zdravlja traže 1.000 Clexana od 0,2 ml, a onda dobiju manje od Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS koji nabavlja sve ampularne lijekove, kakav je i Clexane. Rezultat toga je da je u nekim organizacionim jedinicama nestajalo lijeka, dok ga, primjera radi, druge imaju - kaže Spahić navodeći kako se lijek u rijetkim slučajevima propisuje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. 

   

 

No Vlada KS jučer je, prema riječima Spahića, revidirala postojeću Listu lijekova na koju je stavljen i Clexane. 

- Pacijenti se više neće morati vraćati kod porodičnog ljekara da im napiše recept kojeg je propisao specijalista, nego će to od sada raditi ljekari specijalisti tako što će zdravstvenom osiguraniku izdati elektronski recept. U primjeru Clexana to znači da će se od sada sa sva tri nivoa zdravstvene zaštite (primarni, sekundarni i tercijarni) moći podizati lijek u dvije apoteke u KS sa kojima ZZOKS ima ugovor, a to su - apoteke "Dina" i "Bosna". Dakle, lijek se više neće podizati u domovima zdravlja, a Zavod će to kroz informacioni sistem da provodi i tu će biti puno bolja kontrola - navodi Spahić. 

Kako je Vlada KS tek jučer donijela odluku, ona će se, dodaje Spahić, početi primjenjivati nakon što bude objavljena u Službenom listu KS, a to je u narednih sedam-osam dana. 

- Ovo je veliko olakšanje za pacijente, pogotovo trudnice koje su imunokompromitirane, a koje moraju doći u dom zdravlja i u sezoni prehlada i gripe kako bi podigle lijek - istakao je Spahić.      

No dok se odluka Vlade KS ne počne primjenjivati i na terenu, pozvali smo nekoliko apoteka, koje se nalaze u satavu JU Apoteke Sarajevo, kako bismo saznali ima li Clexana?

U apoteci u naselju Dobrinja rečeno nam je da imaju sve doze - od 0,2 ml, 0,4 ml, 0,6 ml i 0,8 ml, da jedna ampula košta 4,70 KM, a kutija u kojoj je 10 ampula - 47 maraka. 

- Lijek se može dobiti jedino na recept kojeg je izdao ljekar u kojem mora biti navedena doza - kazala nam je farmaceutkinja koja radi u apoteci, dodajući da u posljednje vrijeme nisu bilježili nestanak lijeka. 

U apoteci u ulici Himze Polovine također su nam rekli da samo nemaju 0,2 ml dozu lijeka, ali da je to trenutno. 

Lijek ima dvojako djelovanje

Clexane je antitrombotik.

Ako vam je tek ustanovljena tromboza ili ste je "preboljeli", ovaj lijek će vam pomoći. Naime, Clexane ima dvojako djelovanje, sprečava povećanje nađenih ugrušaka i pomaže tijelu da ih razgradi, a istovremeno sprečava nastajanje novih ugrušaka. 

Nadalje, lijek sprečava stvaranje ugrušaka kod angine pectoris ili nakon infarkta, ali i stvaranje ugrušaka u cijevima za dijalizu kod bubrežnih bolesnika. 

Lijek se koristi i za sprečavanje ugrušaka prije i poslije operacija i u oporavku od ugruška zbog karcinoma.

Clexane se koristi i ako imate neku bolest zbog koje se kraće vrijeme ne možete kretati. 

Lijek se daje samo na recept kojeg izdaje ljekar i u kojem je navedeno koju dozu i u kom vremenskom periodu će pacijent uzimati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.