open-navfaktor-logo
search
Ignoriraju ih vlasti
Građani Mostara jutros blokirali deponiju Uborak, na terenu jake policijske snage
Stanovnici mostarskih naselja, koji su okupljeni oko građanske inicijative "Jer nas se tiče", jutros su blokirali deponiju Uborak protiv koje se godinama bore, navodeći da radi bez potrebnih dozvola.
18.11.2023. u 08:25
get url
text

Zahtijevaju urgentno zatvaranje deponije Uborak i njeno izmještanje na novu lokaciju.

Na terenu su jutros i jake policijske snage.

- Donijeli smo ovu odluku nakon ignorantskog odnosa vlasti u Mostaru prema problemu deponije smrti i svojevrsnoj ekološkoj bombi koja direktno ugrožava živote desetine hiljada građana - navode iz ove građanske inicijative.

Tvrde da su kažnjeni jer su branili osnovna ljudska prava koja su svakom stanovniku grada Mostara i okoline uskraćena, prava na čist zrak, vodu i životnu sredinu.

Poručuju da ih zastrašivanje neće pokolebati u njihovoj borbi jer se, kako ističu, bore za opstanak.

Podrška stanovnicima bjelopoljske kotline dala je i Fondacija Atelje za društvene promjene.

Posljednji put kada su se odlučili na ovaj radikalni i, čini se, jedini mogući način rješavanja ovog gorućeg pitanja, u decembru 2019. godine, policija ih je napala, tukla i kažnjavala. Kažnjeni su jer su branili osnovna ljudska prava koja su svakom stanovniku grada Mostara i okoline uskraćena - prava na čist zrak, vodu i životnu sredinu.

 VEZANI TEKST - Vapaj Mostaraca: Deponija Uborak je uzrok porasta broja oboljelih od karcinoma, pijemo nezdravu vodu

Iz Građanske inicijative "Jer nas se tiče" prethodnih godina stalno su upozoravali da postojanje deponije ima za posljedice povećanje slučajeva najtežih bolesti.

- Godinama se ovdje odlaže animalni, medicinski i drugi štetni otpad. I to u središtu naselja od 10.000 stanovnika, pet kilometara zračne linije od Mostara. Zagađenost tla i podzemnih voda teškim metalima koji uzrokuju karcinom je velika.

Bilježimo porast broja oboljelih od karcinoma za 200 posto. Nadležne službe crpe zagađene podzemne vode koje preuzima vodovod i na kraju ljudi piju vodu opasnu za zdravlje. To je direktno trovanje - kazao je za Faktor Omer Hujdur iz GI "Jer nas se tiče".

VEZANI TEKST - Kordić i Marić: Nećemo dozvoliti da se Mostar dovede u ekološki lošu situaciju

 Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Salem Marić u zajedničkoj izjavi jučer su poručili kako je gradska uprava uradila sve što je u njihovoj moći da se ovaj problem riješi, da je Inicijativa ta koja opstruira proces i kako neće dozvoliti da se Mostar dovede u ekološki lošu situaciju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.