open-navfaktor-logo
search
Svaki dan je sve gore
Građani pisali Nasihi Pozder: Uborak je deponija smrti, a vi ste nijemi posmatrač i blizu da budete gora ministrica i od Edite Đapo
Građanska inicijativa "Jer nas se tiče" uputila je javno pismo federalnoj ministrici okoliša i turizma Nasihi Pozder, a u vezi sa deponijom Uborak u Mostaru.
19.02.2024. u 20:31
get url
text

U pismu ističu da u proteklih nekoliko godina Građanska inicijativa "Jer nas se tiče" aktivno pokušava spriječiti daljnje ubijanje mještana Vrapčića, Bijelog Polja i u konačnici Mostara (svi koji se nalaze nizvodno od deponije Uborak su ugroženi).

- Od početka naše borbe od gradskih vlasti u Mostaru nismo vidjeli nikakve pomake, stalno su nam lagali i lažu i dan-danas, a kako možemo zaključiti i vi "padate" na njihove laži, a ponajviše tzv. gradonačelnika Maria Kordića (HDZ) i Salema Marića (SDA). Želimo da vas podsjetimo da su gradske vlasti još prije nekoliko godina formirale "famoznu" radnu grupu koja se trebala baviti pronalaskom nove lokacije za deponovanje otpada, a znamo samo da su se možda jednom sastali i nikada više - naveli su i dodali:

- Ovih dana u javnosti vidimo izjave čelnika Mostara da od nove lokacije nema ništa i da nema govora o premještanju deponije na drugu lokaciju. Dalje, studija utjecaja na okoliš i plan prilagođavanja je jasno kazao: "Postojanje deponije Uborak ne može garantovati zdravlje građana!"

Iz Inicijative podsjećaju Pozder da  je svoj svoj mandat federalne ministrice okoliša i turizma preuzela prije nešto manje od godinu dana.

- Mi smo s vama bili strpljivi i dali smo vam određeni rok da se prilagodite (blizu ste da postanete gora ministrica od prethodne, Edite Đapo) i da krenete raditi u interesu građana, a ne neke politike i određenih čelnika u Mostaru koji su sebi uzeli za pravo da rade na deponiji Uborak šta žele i kako žele. Vi ste postali samo nijemi posmatrač svih ovih događaja otkako obnašate funkciju ministrice - istakli su i dodali:

- Ministrice, stanje na Uborku, deponiji smrti, svaki dan je sve gore i zasigurno možemo reći da je trenutno stanje na deponiji katastrofalno i da nikada gore stanje nije bilo. Direktor deponije Mirhad Grebović uz dozvolu Kordića i Marića je aktivirao i staro tijelo deponije koje je već više od decenije zatvoreno, a šta ste vi poduzeli po tome pitanju?

Dodali su da je fotografija na kojoj su "montirali" ministricu nastala danas.

- Nalazite se na zatvorenoj kaseti, a smeće je oko vas, više hiljada tona smeća koje je "samo onako" deponovano posljednjih mjeseci, a direktor i gradonačelnik lažu i vas i nas - poručili su ministrici.

Dodali su da žele javno da joj kažu da će pratiti svaki njen korak.

- Čekamo odluku za plan prilagođavanja i okolinsku dozvolu i u skladu s tim ćemo i reagovati. Budite spremni da budete i dio sudskog procesa, mi smo svima pokazali da nikada nećemo odustati od sanacije i zatvaranja deponije Uborak. I do Strazbura ako treba! Naša borba je borba za opstanak na ovim prostorima, pitanje je života ili smrti, vi to dobro znate! Ministrice, šta ćem sa smećem i svjesnim ubijanjem građana - upitali su iz Inicijative "Jer nas se tiče"

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.