open-navfaktor-logo
search
Mirni protest
Građani se okupili ispred Zavoda u Pazariću: Traže smjenu direktora i zaštitu osobe koja je snimila video
Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH organizovala je mirno okupljanje ispred Zavoda Pazarić, a povodom posljednjih nemilih dešavanja u ovom Zavodu. 
19.08.2023. u 15:38
get url
text

VEZANI TEKST - Delić traži otkaz i krivične prijave zbog zlostavljanja štićenika Zavoda Pazarić, ne znaju ko je učestvovao

Protest je uslijedio nakon što je objavljen snimak zlostavljanja štićenika Zavoda. Na snimku se može vidjeti kako zaposlenica udara štićenika, uz psovke. Ona je dobila otkaz.

Okupljeni građani istaknuli su transparente na kojima piše: "Recimo ne nasilju" i "Šutnja je odobravanje". 

Glavni zahtjev okupljenih građana prema Vladi Federacije BiH smjena direktora Samira Suljagića i to u roku od sedam dana.

Također, predstavnici okupljenih građana traže da se održi tematska sjednica Zastupničkog doma FBiH, čija tema će biti svi nagomilani problemi koje imaju djeca i osobe sa neratnim invaliditetom.

Zahtijevaju i da se istražne radnje u vezi sa zlostavljanjem štićenika u Zavodu Pazarić proglase nultim prioritetom, a da osoba koja je snimila video na kojem se vidi zlostavljanje štićenika ne smije zbog toga biti kažnjena.

Zahtjeve je iznio Vahidin Nurikić, član Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH.

{$galerijaFotografija}

Poručili su kako društvo i sve relevantne institucije moraju imati nultu toleranciju na bilo kakav oblik nasilja i da njegoviu počinioci moraju biti adekvatno kažnjeni.

U ovom slučaju, kako se ističe, ni direktor Zavoda, ne želi prihvatiti odgovornost i dati ostavku.

 

Adnan Dervišević iz Unije je kazao da su se okupili zbog ne tako dobrih vijesti koje su ih uzdrmale, a da je to nastavak dešavanja iz 2019. godine.

- I tada smo upozoravali na slične stvari kao i danas. Prije više od tri mjeseca održali smo proteste pred Vladom FBiH gdje je jedan od jasnih zahtjeva bio smjena rukovodstva Zavoda Pazarić. Evo preko tri mjeseca niko nam se nije obratio. Ovo je tužno i žalosno zašto više moramo trpiti kao osobe sa invaliditetom. Došli smo jasno i gasno reći ne nasilju, diskriminaciji - dodao je Dervišević.

Na protestu je rečeno kako traže da istraga o dešavanjima u Zavodu bude nulti prioritet nadležnih tužilaštava. Rečeno je i da je još u martu Zastupnički dom Parlamenta FBiH donio zaključak da Vlada i ova unija počnu pregovore o temeljnom zakonu, ali da nažalost izvršna vlast ne provodi odluke zakonodavne.

- Kada su u pitanju onaj ko je snimio snimak, novinari koji su radili na prilogu, pošto je ministar Adnan Delić pozivao da se kazne i oni, smatramo da osoba koja je snimila ne smije biti kažnjena. A novinarima i svim medijima bismo morali biti zahvalni, preuzimaju uloge zvizdača, zbog nepostojanja zakonske regulative - kazali su predstavnici Unije, dodavši da traže kratkoročno djelovanje kako bi bili poboljšani uvjeti i za korisnike i za zaposlene u Zavodu, s obzirom na to da FBiH ima dovoljno sredstava za to.

Ranije su u pozivu na skup organizatori naveli kako "otkaz jednoj uposlenici nije rješenje problema".

- Mjesecima tražimo smjenu direktora Zavoda, kojeg smatramo odgovornim za dešavanja u koja je javnost imala uvid. Reakcija nadležnih je izostala - naveli su.

366753451_263942063107496_3090107095823421859_n.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.