open-navfaktor-logo
search
Problemi
Građani Vrapčića kod Mostara proglasili deponiju Uborak opasnom zonom: Naše zdravlje i životi su ugroženi
Građani Vrapčića okupljeni oko Građanske inicijative "Jer nas se tiče" su simboličnim činom nastavili svoju borbu za rješavanje problema deponije Uborak.
13.10.2023. u 11:45
get url
text

Suočeni sa, kako smatraju, neposrednom prijetnjom zdravlju i životima zbog toksičnog otpada i neadekvatnog upravljanja otpadom, mještani Vrapčića su postavljanjem znakova opasnosti u svojim dvorištima proglasili deponiju Uborak opasnom zonom.

Poručuju kako im je cilj poslati jasnu poruku gradskim vlastima da se njihova zabrinutost i zahtjevi više ne mogu ignorisati. Znakovi opasnosti koje su postavili u svoja dvorišta sa porukama koje izražavaju frustraciju zbog nedjelovanja i nemara gradske vlasti, vizualni su prikaz kolektivne molbe lokalne zajednice za hitnom i učinkovitom intervencijom.

Deponija Uborak je već dugo izvor sporova sa gradskim vlastima, a građani Vrapčića izražavaju sve veću zabrinutost zbog potencijalnih zdravstvenih rizika koji se mogu javiti zbog toksičnog otpada. Uprkos brojnim apelima, građani smatraju da gradske vlasti nisu na adekvatan način postavile prioritete za njihovu sigurnost i dobrobit.

Govoreći u ime GI "Jer nas se tiče", Fuad Hujdur je izjavio:

- Naše zdravlje i životi su ugroženi zbog opasnih uvjeta na deponiji Uborak. Bili smo strpljivi, molili smo za pomoć, ali gradske vlasti ne samo da su se oglušile na naše zahtjeve, već su i aktivno radile da nas obeshrabe da se borimo za svoja prava. Ovim simboličnim činom želimo dati do znanja da nećemo mirno stajati dok nam je sigurnost ugrožena.

Iz Inicijative ističu da njihovo proglašenje deponije Uborak opasnom zonom nije samo čin prkosa već očajnički poziv na pažnju javnosti i djelovanje gradske vlasti. Ističu kako se osjećaju napuštenima u svojoj borbi i insistiraju na tome da se djelovanje vlasti mora uskladiti s interesima građana kojima bi vlast trebala služiti.

- Ovo je borba za sigurnost i dobrobit svih građana Mostara. Zahtijevamo zatvaranje i sanaciju deponije Uborak i određivanje nove lokacije koja je u skladu sa savremenim ekološkim standardima – izjavio je Edhem Čustović, predstavnik Inicijative.

Iz Inicijative su poručili kako su odlučni u svojoj borbi za bolje sutra, te kako se nadaju da će njihovi postupci potaknuti značajnije promjene u upravljanju odlaganjem otpada u Mostaru, te pozivaju vlasti Grada Mostara da poduzmu konkretne korake u rješavanju problema deponije Uborak, saopćeno je iz Inicijative.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.