open-navfaktor-logo
search
Prevencija nezakonitosti
Građanima dostupan Registar javnih oglasa za prijem u radni odnos u javnom sektoru Kantona Sarajevo
Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erdoan Kafedžić predstavio je danas Registar javnih oglasa za prijem u radni odnos u javnom sektoru Kantona Sarajevo, a cilj je unapređenje procesa imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru tog kantona.
13.07.2022. u 12:21
get url
text

Registar služi kao jedinstvena evidencija podataka o javnim oglasima svih institucija u javnom sektoru Kantona Sarajevo koje provode postupke prijema u radni odnos na određeno i neodređeno vrijeme, a u svrhu prevencije mogućih nezakonitosti ili nesvrsishodnosti u postupcima provođenja javnih oglasa.

- Prvi puta na jednom mjestu u Registru građani mogu vidjeti ko su ljudi koji odlučuju o onim osobama koje će biti zaposlene. Hronološki će se sedimentirati podatci koje su to institucije, odnosno, koji su rukovodioci, članovi komisije u proteklom periodu često kršili uredbe i druge propise prilikom zapšljavanja – kazao je on.

Registar sadrži oko 40 važnih stavki

Kafedžić je podsjetio da je Ured u proteklom periodu, u dva navrata, vršio analizu antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru KS (za 2020. i 2021. god.) te je tom prilikom utvrđeno da je najveći broj zloupotreba i prijava bilo u postupku zapošljavanja.

- Najveći broj zaprimljenih prijava u 2020. i 2021. godini odnosio se na postupak zapošljavanja. U cilju prevencije i blagovremenog djelovanja u sprječavanju eventualnih zloupotreba u procesima zapošljavanja, Ured je poduzeo niz aktivnosti a koje se između ostalog odnose i na uspostavu Registra - naglasio je on.

Registar sadrži oko 40 važnih stavki, a podaci o javnim oglasima koje unose institucije u javnom sektoru KS u Registar odnose se na cjelokupan postupak prijema u radni odnos, i to: tekst javnih oglasa, informaciju o mjestu objave javnih oglasa, pojedinosti u vezi s radnim mjestima za koji je raspisan oglas, a koje podrazumijeva broj izvršilaca predmetnog radnog mjesta, opće i posebne uvjete, stručnu spremu za isto, imena i prezimena članova komisija i supervizora koji učestvuju u postupku provođenja javnih oglasa.

Također su tu i podaci o načinu provjere znanja kandidata prijavljenih na javni oglas, ime i prezime primljenih kandidata u radni odnos, uočene nepravilnosti u provođenju postupaka prijema u radni odnos, prigovore kandidata, postupanja nadležnih institucija po prigovorima, izrečene novčane kazne od strane inspekcijskog organa u slučajevima nepostupanja po propisima kojima je uređen postupak prijema u radni odnos itd.

Pasivni i aktivni javni oglasi

Samo jednim klikom na Registar, kazao je Kafedžić, doći ćemo do analitičkih podataka o o kršenju akata o procesu zapošljavanja, mogu se pratiti pasivni i aktivni javni oglasi, a već je u Registru evidentirano 30 javno dostupnih konkursa koji su okončani.

Podaci sadržani u Registru su javno dostupni putem informacionog sistema Ureda (Anti – CorrupiKS) i  omogućavaju svim građanima, nevladinom sektoru i široj javnosti da prate sve postupke prijema u radni odnos u institucijama u javnom sektoru Kantona Sarajevo, te da u slučaju sumnji u nepravilnosti blagovremeno reaguju prema nadležnim institucijama sa zahtjevom za vršenje nadzora nad provođenjem konkretnog postupka prijema u radni odnos.

Obaveza svih institucijama u javnom sektoru Kantona Sarajevo jeste da blagovremeno evidentiraju sve podatke o postupcima prijema u radni odnos u Registar, shodno Odluci Vlade KS.

- U slučaju da odgovorne osobe, rukovodioci institucija u javnom sektoru KS ne budu primjenjivali ili poštivali odredbe Odluke, a što podrazumijeva i unos podataka o postupcima prijema u radni odnos u Registar, na osnovu inicijative dostavljene od Ureda, stiče se osnov za razrješenje te osobe, a istu pokreće organ nadležan za njegovo razrješenje – rekao je Kafedžić.

Kafedžić je pozvao građane, ali i medije da analiziraju Registar javnih oglasa, jer sve odgovorne osobe u institucijama, ukoliko blagovremeno ne iznesu podatke, odnosno, izostave unošenje podataka o konkursima u KS, mogu i trebaju biti smijenjene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.