open-navfaktor-logo
search
Novo Sarajevo
Gradit će se Centralni spomenik na kojem će biti ispisano 716 imena poginulih boraca
U Memorijalnom centru "Novo Sarajevo", općinski načelnik Nedžad Koldžo i direktor firme Tracest d.o.o. Sarajevo Samir Serdarević, potpisali su Ugovor za izradu projektne dokumentacije za izgradnju Centralnog spomenika.
06.07.2020. u 17:47
get url
text

Projektna dokumentacija podrazumijeva izradu idejnog i izvedbenog projekta za potrebe pribavljanja urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole.

- Sa područja Općine Novo Sarajevo 716 branilaca, pripadnika Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine dalo je život za odbranu grada i države i njihova imena će biti ispisana na spomeniku koje treba da  bude mjesto okupljanja i obilježavanja značajnih datuma na području općine - rekao je načelnik Nedžad Koldžo.

Vrijednost  Ugovora  za izradu projektne dokumentacije za izgradnju Centralnog spomenika iznosi oko 19.500 KM, navodi se u saopćenju Općine Novo Sarajevo.

Općina Novo Sarajevo prethodno je je provela konkurs za izradu idejnog rješenja Centralnog spomen obilježja šehidima i poginulim braniocima, pripadnicima Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine. Konkursna komisija je odabrala tri konkursna rada, te su dodijeljene prva, druga i treća nagrada.

Nakon održanih prezentacija nagrađenih idejnih rješenja, Općinsko vijeće je razmatralo nagrađena idejna rješenja, Komisija za statusna pitanja boraca pri Općinskom vijeću Novo Sarajevo i Koordinacioni odbor boračkih udruženja Novo Sarajevo su se očitovali sa svojim prijedlozima, sugestijama i smjernicama za izradu idejnog projekta, koji trebaju biti obuhvaćene Projektnim zadatkom za izradu Idejnog projekta.

Zaključkom Općinskog vijeća prihvaćeno je prvonagrađeno Idejno rješenje za izradu projektne dokumentacije Centralnog spomenika šehidima i poginulim braniocima, pripadnicima Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine, usvojene su u okvirima tehnički izvodivog, preporuke Koordinacionog odbora boračkih udruženja Novo Sarajevo i Komisije za statusna pitanja boraca Općinskog vijeća Novo Sarajevo.

Lokacija za postavljanje spomen obilježja, prema Elaboratu o spomenicima od značaja za Grad Sarajevo, zauzima prostor između  Bulevara Meše Selimovića sa južne strane i stambene zgrade u ulici Ferde Hauptmana 2-28 (stometarka)  sa sjeverne strane, u centralnom dijelu zelene površine (obuhvat oko 25×40 metara).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.